Advertisement
HABERLER ABONE OL

(12:50'de güncellendi)

Batı Teksas petrolü, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de petrol stoklarının düştüğünü gösteren verinin ardından, bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Vadeli kontratlar, New York'ta, yüzde 0.8 yükselerek 15 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine kadar çıktı. Avrupa hisse senetleri Ağustos ayından bu yana en büyük çaplı dört günlük yükselişine hazırlanıyor. ABD'de ham petrol stokları, Amerikan petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, geçen hafta 845,000 varil düştü. Bugün açıklanacak olan ABD Enerji Bakanlığı stok verisinin 2 milyon varil artarak son 22 yılın en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor.

Frankfurt'ta Commerzbank AG analisti Carsten Fritsch, "Petrol fiyatları yükseliyor, zira herşey yukarıda," dedi ve "Dış faktörler, bir miktar volatiliteye yol açabilecek ABD stok verilerine kadar günü yönlendirecek" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex elektronik işlemlerinde, 70 sent yükselerek varil başına 89.88 dolara çıktıktan sonra, Londra saati ile 09:45'te 89.59 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 16 altındaydı. Kontrat dün 1 sent düşerek 89.18 dolara geriledi. Fiyatlar bu yıl yüzde 2.3 düştü.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 66 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek varil başına 100.97 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile ABD göstergesi Batı Teksas petrolü arasındaki fiyat farkı, dünkü seviyesi olan 11.13 dolardan 11.11 dolara geriledi.

(12:50'de güncellendi)