Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni, kış koşullarının Avrupa'nın en büyük ekonomisinde toparlanmayı olumsuz etkilemesi ile birlikte, Nisan ayında düştü ve böylelikle, düşüşünü ikinci aya taşıdı.

Münih'teki Ifo enstitüsü, 7,000 üst düzey yetkiliye dayanan iş dünyası beklenti endeksinin, Mart ayındaki seviyesi olan 106.7'den Nisan ayında 104.4'e gerilediğini duyurdu. Bloomberg News'un anketine katılan 44 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, endeksin 106.2 seviyesine düşmesi bekleniyordu.

Sanayi üretimi göstergesi, son 25 yılın en soğuk Mart ayının Almanya'nın büyümesi üzerinde baskı oluşturması ile birlikte, daralma işaret etti ve ekonominin ilk çeyrekte resesyona girebileceği endişesini artırdı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, 19 Nisan'da yaptığı açıklamada, ekonomik verilerde, bölgede bütün olarak, biriyileşme görmediğini söyledi ve buaçıklaması ile, toparlanmada sıkıntı olursa, gelecek ayın başında yapılacak toplantıda, faiz indirimine gidilebileceğininin işaretini verdi.

Londra'da Societe Generale SA kıdemli ekonomisti Anatoli Annenkov, "İlk çeyrekte, ilk çeyreğe yönelik büyük bir soru işareti olmasına karşın, hava koşullarına yönelik büyük bir soru işaretine karşın, halen iyi bir sıçrama olmasını bekliyoruz," dedi ve "İtalyan seçimlerinden ve Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasından kaynaklanan geçici güven şoku, yakın zamanda, güven göstergeleri arasından çıkmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Yine Ifo tarafından açıklanan şirketlerin cari duruma yönelik beklentileri, 109.9'dan 107.2'ye düşerken, beklentiler göstergesi 103.6'dan 101.6'ya indi.

Euro veriler sonrası yaklaşık yarım sent düştükten sonra, Frankfurt saati ile 10:04'te 1.2968 dolar seviyesinde seyrediyordu.