Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın vadelilerinin 1980'den bu yana en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından ABD Darphanesi US Mint'in sikke altın satışları 3 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Grafik, US Mint'in bu ayki sikke altın satışlarındaki yükseliş ve vadeli altın kontratlarındaki geçtiğimiz haftaki düşüşü gösteriyor. Comex Borsasındaki altın fiyatları 15 Nisan'da yüzde 9.3 kayıpla son 33 yılın en  sert düşüşüne işaret ederken, sikke altın satışları Mayıs 2010'dan buyana en yüksek seviyesine çıktı. Lear Capital'ın CEO'su Scott Carter, bu hafta US Mint'teki günlük hacimlerin ikiye katlandığını söyledi. ABD Darphanesi dün ellerinde 2.8 gramlık (0.1 ons) altın sikkesi kalmadığını açıkladı.

Fiziki alıcıların yeniden belirmeye başladığını söyleyen Carter, altının çok pahalılaştığı algısının olduğunu, bu nedenle de düşüş olur olmaz, pozisyon oluşturmak isteyenlerin altına koştuğunu anlattı.

Sikke altın satışları bu ay 183,500 onsa çıkarak, Mayıs 2010'daki 190,000 ons zirvesine çok yaklaştı. Altın 12 Nisan'da Ağustos 2011'de 1,891.90 dolardan kırdığı rekorundan yüzde 20 düşerek altın piyasasına girdi. Vadeli altın kontratları  bu yıl yüzde 16 kayıpla 1,408.80 dolara geriledi ve aylık sikke altın satışları Ocak'tan bu yana ilk kez yükseldi.

Alıcıları, talepteki artıştan ötürü sikkelerin ulaşmasında gecikmelerin olabileceğine karşı uyardıklarını anlatan Carter, "Gümüşte birkaç ay önce gördüğümüz gelişmelerin aynısını altında da görebiliriz" dedi.

Darphane elindeki gümüş sikkelerin geçici olarak bitmesinin ardından Ocak'ta gümüş sikke satışlarını iptal etmişti. Gümüş satışları o ay rekor kırmıştı.