Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Reuters FX Zirvesi'ne katışan fon yöneticileri, Çin ekonomisinin sert iniş yapacağına ilişkin korkuların azaldığını, ancak son verilerin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin beklenenin altında büyümesine yönelik risklere işaret ettiğini söyledi.

Fon yöneticileri, Çin'deki yavaşlama, Euro Bölgesi ekonomisinin görünümündeki bozulma ve ABD'deki kemer sıkmaların yatırımcıları riskli yatırımlardan kaçırarak, dolar ve yen gibi güvenli varlıklara itebileceğini belirtti.

Yapılan son anketlerden biri yeni ihracat siparişlerindeki daralmanın etkisiyle Çin'in genel fabrika sektörü büyümesinin Nisan'da dibe vurduğunu gösteriyor. Fabrika verileri, büyümenin ilk çeyrekte yüzde 7.7'de gerçekleştiği ve güç üretiminin Mart'ta son 6 ayın en düşük oranında büyüdüğünü gösteren raporların ardından geldi.

Mellon Capital'ın varlık yönetimi müdürü Vassilis Dagioglu, Çin'in büyümesini yüzde 7-8'lerde öngördüklerini, ancak ülkenin bu seviyelerine altına gerileme riskinin olduğunu söyledi.

Dünya Bankası Çin'in 2013'e ait büyüme tahminini yüzde 0.1 indirerek yüzde 8.3 şeklinde revize etti. Çin ise bu yıl yüzde 7.5 büyümeyi hedefliyor.

FX Concepts'in başkanı John Taylor, Çin'in elektrik tüketimindeki düşüşün, ekonominin yavaşladığına yönelik bir başka sinyal olduğunu dile getirdi.