ICCI/ Yıldız: Nükleer santralde özel sektörün bulunması doğru
ICCI 2013 Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda konuşan Enerji Bakanı Yıldız, nükleerde kamu-özel ortaklığı ile ilgili "Bunlar yapılamaz şeyler değil. İster halka açık, isterse blok satış olarak nükleer santrallerde özel sektörün bulunmasının doğru olacağına inanıyoruz" açıklamasında bulundu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrallerde kamu-özel ortaklığının mümkün olduğunu gösteren çeşitli proje çalışmalarını incelediklerini belirterek, "Bunlar yapılamaz şeyler değil. İster halka açık, isterse blok satış olarak nükleer santrallerde özel sektörün bulunmasının doğru olacağına inanıyoruz" dedi.
ICCI 2013– 19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, hükümetin yerli enerji üretimine desteğini sürdürdüğünü söyledi.
Bakan Yıldız, çıkarılan yerli kömürün yerli elektrik üretiminde kullanılmasına dair yeni yapının da teşvik kapsamına alındığını anımsatarak, "Biz rüzgar, güneş, jeotermal su kaynakları, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının tarife yolunu açıkladık. Kanunumuzda belirttik. Piyasaya satamamaları halinde 10 yıl süreyle alım garantisi verdik. Yani ürettiğiniz herhangi bir elektrik varsa, 'Onu piyasa alacak, piyasa almıyorsa bunu kamu alacak' dedik. O yüzden bunun kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapı olmasını, hazinemize yük getirmeyen bir yapı olduğunu gördük. Bu aslında ciddi bir sübvansiyondur" diye konuştu.
Enerji Borsası'nın faaliyete geçiş zamanına ilişkin net tarih vermeyen Yıldız, lojistik alt yapıyı Borsa İstanbul'un kurduğunu, kurumlar arasında bütüncül alt yapıyı sağlamaya yönelik gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
-"TEİAŞ olarak bir kamu hissesinin olması lazım geldiği üzerinde mutabakata vardık"
Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Borsa İstanbul arasındaki hukuki statüye ilişkin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüştüklerini belirten Yıldız, şunları kaydetti:
"TEİAŞ olarak bir kamu hissesinin olması lazım geldiği üzerinde mutabakata vardık. Bu hisse piyasanın serbestleşmesiyle beraber nereye gittiğini izleyebilecek bir yapıda olacak. Elektrik fiyatlarıyla alakalı piyasada balans edici yapıyı kurduğumuzu tabi ki söylemem lazım. Elimizdeki HES'ler, doğal gazdaki bir takım maliyetleri elimizdeki suyla beraber dengeleyebiliyor.
HES'lerde biriken suların ithal ettiğimiz doğal gazın fiyat artışlarını engelleyebileceğini düşündük. Bu çok doğru bir yapıdır, kısmen kamuda bu şirketlerin kalıyor olması, bu tip üretim santrallerinin kalıyor olması, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) yapısıyla ile ilgili de bize fikir verecektir.''
Bakan Yıldız, Türk Petrol Yasası'yla ilgili tasnife yönelik bir çalışmanın TBMM Genel Kuruluna geldiğini anımsatarak, "Petrolün aranması, bulunması, rafine edilmesi, ürünlerin piyasaya sunulması gibi birçok konu piyasa kanunlarıyla beraber ayrıştırıldı. Geri kalan kısımlar 26 maddeye toplandı. Yaklaşık 135-136 maddeden buraya kadar indirdik" diye konuştu.
Her piyasanın kendi içinde bir yapı oluşturacağını belirten Yıldız, "İster LPG isterse petrol ürünleriyle alakalı olsun, her piyasa kendi içerisinde düzenlenecek. Mutfak çalışmalarımızı tamamladık" ifadelerini kullandı.
Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santralde sona yaklaştıklarına işaret eden Yıldız, Kanada ve Güney Kore'nin "yarıştan koptuğunu", Japonya ve Çin'in yarıştığını söyledi.
Yıldız, bu çalışmanın Türkiye yararına olan uluslararası bir anlaşmayla yapılacağını vurguladı.
-"Biz en son gelen petrole bakarız"
Kuzey Irak'ta inşası süren yeni boru hattına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, Kuzey Irak ve merkezi Irak hükümetinin kendi sınırları içerisinde herhangi bir boruya uzatma, ekleme yapmasının kendi iç işleri olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Oraya bir girdi yapmak istiyorsa, bu Irak'ın kendi içerisinde bir konudur. Biz Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın tam kapasiteyle çalışmasını istiyoruz. Bu tam kapasite de 70 milyon ton, 500 milyon varil civarında bir rakamdır. Şu anda bunun zaman zaman 4'te biri, zaman zaman da 3'te biri dolmakta ama biz geçiş ücretleri tarifesi olarak yaptığımız anlaşmaya istinaden yarısı dolmuşcasına geçiş ücreti alıyoruz.
Iraklı kardeşlerimizin bundan daha fazla yararlanabilmesi, Irak'ın gelirlerinin artması, Irak'ın daha da normalleşmesi için petrolün bu boru hattında daha fazla olması lazım. Onlar kendi içlerinde bir değil birden fazla boru hattı ekleyebilirler. Biz en son gelen petrole bakarız."
-"Nükler santrallerde özel sektörün bulunmasının doğru olacağına inanıyoruz"
Nükleer santrallerde kamu-özel ortaklığının mümkün olduğunu gösteren çeşitli proje çalışmalarını incelediklerini dile getiren Yıldız, "Bunlar yapılamaz şeyler değil. İster halka açık isterse blok satış olarak nükleer santrallerde özel sektörün bulunmasının doğru olacağına inanıyoruz" dedi.
Rus enerji şirketi INTER RAO'nun Trakya Elektrikte hisse devrini oluşturacak bir yapı için kendilerine müracaat ettiğini anımsatan Yıldız, bu talebe olumlu baktıklarını bildirdi.
Uluslararası firmalara yatırım çağrısında da bulunan Bakan Yıldız, soruların ardından fuar alanını gezerek sektör temsilcileriyle görüştü.