Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın Şansölyesi Angela Merkel Avrupa'daki faiz oranlarına ilişkin nadir açıklamalarından birinde bulunarak, Avrupa Merkez Bankası'nın Almanya'daki bazılarının yüksek faiz isteği ile daha ucuz kredi talebi olan zor durumdaki Euro Bölgesi ekonomileri arasında kaldığını söyledi.

Almanya'nın güney Avrupa ülkelerinin aksine yüksek faize ihtiyacının olduğunu dile getiren Merkel, Euro Bölgesi'ndeki ayrılıklara bir kez daha dikkat çekti.

Alman şansölyesinin, ekonomistlerin Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz indirimi bekledikleri dönemde yaptığı alışılmadık açıklamalar, Kuzey-Güney ayrımının hâlen devam ettiğini gösterdi.

İspanya'da işsizliğin 6 milyon sınırını aşması ve Fransa'da işsizliğin 3.2 milyonlarda seyretmesiyle "Büyüme mi, kemer sıkma mı?" tartışmalarını bu hafta daha da derinleştirdi.

AMB'nin çok zor bir durumda olduğunu ifade eden Merkel, "Şu an Almanya için faizleri bir miktar artırması, diğer ülkeler içins daha fazla likidite sağlaması gerekiyor" diyerek, borç krizindeki ülkelerin ucuz kredi ve kurumsal finansmana likidite akışının desteklenmesi ihtiyacını kabullendi.