Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Deflasyonla mücadele eden Japonya Merkez Bankası para politikasını aynı şekilde korudu ve bugünkü tüketici fiyatları verisinin deflasyonun derinleştiğine işaret etmesine rağmen 2 yıl içinde enflasyon hedefine yaklaşılacağını öngördü.

BOJ, satış vergilerindeki artışın etkisi ve oynak taze gıda maliyetleri hariç tüketici fiyatlarının Nisan 2015'te başlayan mali yılda yüzde 1.9'a çıkacağı tahmininde bulundu. Japonya'da açıklanan bir başka veri, TÜFE'nin Mart'ta yüzde 0.5 düşerek son 2 yılın en sert kaybını kaydettiğini gösterdi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda bu ayın başlarında bankanın 4 Nisan'da açıkladığı merkez bankasının parasal tabanını ikiye katlama planıyla 2 yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşmak için "gerekli" tüm tedbirleri aldığını söylemişti. Ancak buna rağmen bugün para politikalarında değişikliğe gitmeyen politika yapıcılar, fiyatların daha fazla düşmesi hâlinde ekstra hamlelerde bulunmak zorunda kalabilir.

Fiyatlar yükselmezse bu yıl daha fazla parasal genişleme beklenebileceğini söyleyen Royal Bank of Scotland Group Plc'nin başekonomisti Junko Nishioka, BOJ'un fiyatların artacağı beklentileri koruması için hedefleri konusundaki iletişiminde net olmasının gerektiğini belirtti.