Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Advantest Corp. ve Shiseido Co. gibi şirketlerin kazanç rakamlarının yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmasıyla Tokyo Borsası düştü; Topix Endeksi 4.5 yılın zirvesinden gevşedi. Endeks, Japonya Merkez Bankası'nın 2 yıl içinde parasal tabanını ikiye katlama vaadini tekrarlamasının ardından da düşüşe devam etti.

Bellek çipi test araçları üreticisi Advantest Corp., azalan bilgisayar taleplerindeki beklenmedik zararın etkisiyle yüzde 8.1 düştü. Japonya'nın en büyük kozmetik üreticisi Shiseido Co., kote olmasından bu yana ilk kez temettülerinde kesinti yapmasının ardından Nikkei 225 Endeksi'nde en sert düşüşü kaydeden şirket oldu. Asya'nın en büyük sigara üreticisi Japan Tobacco Inc., kârın bu yıl deniz aşırı satışlar ve zayıf yenin desteğiyle rekor kıracağını söylemesinin ardından yüzde 3 değerlendi.

Topix Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 1,167.26 puana geriledi. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Merkez bankası başkanı Haruhiko Kuroda'nın 15 yıldır devam eden deflasyonu sonlandırma vaadinde bulunduğu Kasım ayından, Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyesinden kapandığı düne kadar Topix Endeksi yüzde 62 yükseldi. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1'in altında kazançla 13,932.63 puandan işlem gördü.

Topix Endeksi tahmini kazançlarının 1.3 katından fiyatlanıyor. Bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.3 ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 1.7 katında seyrediyor.