Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere, ABD ve Güney Kore'den gelen verilerin küresel toparlanmanın hız kazandığına dair iyimserliği artırmasıyla Asya paraları 3. haftasında da yükselerek son 3 ayın en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti.

Güney Kore wonu, ülkenin gayrisafi hasılasının geçtiğimiz çeyrekte yüzde 0.9 büyüyerek tahminlerin üzerine işaret etmesinin ardından kazançlara öncülük etti. İyimserliği destekleyen diğer veriler arasında İngilyere'nin 3 dipli resesyonu önlemesi ve ABD'de geçtiğimiz hafta işsizlik maaşı başvurularının azalması yer aldı. Yuan, sermaye akışlarının hızlandığına yönelik sinyaller üzerine referans oranının rekor düzeyde belirlenmesinin ardından 9. haftasında da güçlendi.

Wondaki bazı risk primlerinin hasar görmediğini ve dünkü verinin de iyi bir sürpriz olduğunu belirten ABN Amro Bank NV'nin bölgesel Döviz ve faiz işlemleri müdürü Leo Chan, insanların yuanın daha yüksek düzeye ayarlanmasıyla çok fazla dolar teklif ettiğini söyledi.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para birimin dolar karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg-JP Asya Dolar Endeksi bu hafta  yüzde 0.15 yükselerek 118.09'a çıktı. Won, dolar karşısında yüzde 0.6 güçlenerek 1,109.45 seviyesine çıkarken, Malezya ringgiti yüzde 0.1 değer kazanarak 3.01313'e yükseldi ve 6. haftasını da kazançla sonlandırmaya hazırlandı. Yuan yüzde 0.23 primlenerek 6.1634'ten işlem gördü.