Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetici Konseyi üyesi George Provopoulos, finansal piyasalardaki normalleşmenin AMB'nin hiçbir zaman Doğrudan Parasal İşlemler (OMT) tahvil alım planını faaliyete geçirmek zorunda kalmayabileceğine işaret ettiğini ileri sürdü.

Atina'da konuşan Provopoulos, "Son aylardaki istikrarlaşma ve normalleşme göz önünde bulundurulduğunda belki de hiçbir zaman kullanılmayabilir" diyerek, OMT'nin çok fazla yardımının dokunduğunu söyledi. Provopoulos, "İhtiyaç olunması ihtimaline karşı bu planı ortaya koyma kararıyla iyi bir şey yaptığımızı düşünüyorum" dedi.

Provopoulos'un açıklamaları, yetkililerin, AMB'nin geçtiğimiz yıl açıkladığı sınırsız tahvil alım desteğinin ardından piyasalardaki sakinliğe duydukları güveni yansıttı. İtalya'daki siyasi çalkantı ve Güney Kıbrıs'ın kaotik kurtarma paketine rağmen bu hafta İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizleri Ekim 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Borç krizinde en kötünün geride kaldığını söyleyen Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Provopoulos, bunun tüm zayıflıklarının giderildiği ya da yolun devamının sorunsuz geçeceği anlamına gelmediğini, ancak en kötü kısmın aşıldığını savundu.

Provopoulos, AMB'nin faiz kararı öncesinde para politikasına ilişkin bir yorum yapmaktan kaçındı.