Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, gelişen ilişkileri sayesinde hedef pazarlarından Japonya'ya deri ihracatını artıracaklarını düşündüğünü bildirdi.

Jak Galiko, birliğin olağan mali genel kurul toplantısındaki konuşmasında, 2009 yılında başlayan Avrupa Birliği ve ABD'deki ekonomik krizin bütün dünyaya yayıldığını belirterek, çok daha fazla ülkeyle ticaret yapma yolları aradıklarını, Japonya'nın bu bağlamda deri ihracatı için önemli olduğunu söyledi.
Şanghay ve Hong Kong Deri Fuarlarında tanıtım faaliyetleri yaptıklarını dile getiren Galiko, şöyle konuştu:
"Deri Tanıtım Grubu kontrolünde daha fazla pazara, yöreye açılmaya ihtiyacımız var. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak Japonya'ya gittiğimizde, 70 firma görüşmeye geldi. Daha sonra geçtiğimiz şubat ayında gerçekleştirdiğimiz 20 kişilik Japonya alım heyeti, oldukça ilgi gördü. Önümüzdeki günlerde Japonya'dan gelecek heyet, tekrar Ege deri ve deri mamulleri ihracatçılarımız ile buluşmayı talep etti. Japon deri ithalatçılarıyla gelişen ilişkilerimiz sayesinde, hedef pazarlarımızdan biri olan Japonya'ya deri ihracatını artıracağımızı düşünüyoruz."

Galiko, geçen yıl Türkiye geneli deri ve deri mamulleri ihracatının, bir önceki yıla göre yüzde 8,5 artışla 1,61 milyar dolar düzeyine çıktığını kaydederek, bu yıl da sektörün iyi performans gösterdiğini, işlenmiş deri ihracatı miktarının her yıl yükselerek devam ettiğini anlattı.

Ham derinin işlenip bitmiş ürün haline gelirken değer paylarındaki yüklerin her yıl arttığı ortamda, ekonomik krizden dolayı fiyat artışı yapmadan satış gerçekleştirmenin mümkün olmadığına değinen Galiko, "Türk deri sanayinin rekabet gücünü koruyabilmesi için daha fazla Ar-Ge, inovasyon, yüksek kaliteli ürün ve düzgün bir hizmet vermesi gerekmektedir" dedi.

Galiko, değerli Türk Lirası'nın ihracat için önemli bir dezavantaj oluşturduğunu ileri sürerek, 2023 yılı hedefine varmak için bu konunun devletin ekonomi kurmayları tarafından dikkatle incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıda, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2013 yılı tahmini bütçesi, 560 bin lira olarak kabul edildi.