Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de sanayi şirketlerinin kâr büyümesi Mart'ta yavaşlayarak, ülkenin ekonomik toparlanmasının hız kestiğine işaret etti.

Ulusal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre sanayi şirketlerinin net geliri Mart'ta yıllık bazda yüzde 5.3 artarak 464.9 milyar yuana yükseldi. Sanayî şirketlerinin kârı yılın ilk 2 ayında yüzde 17.2 artış kaydetmişti. Endüstriyel kârlar ilk çeyrekte yüzde 12.1 artarak 1.17 trilyon yuan oldu.

Kârların yalnızca satışlara paralel olarak büyüdüğünü ve aşırı kapasite ve durağan küresel görünümden ötürü daha yüksek kâr marjlarına hızlı bir şekilde dönülmesine uygun seyretmediğine dikkat çeken Royal Bank of Scotland Group Plc'nin baş Çin ekonomisti Louis Kuijs, ağır sanayi sektörlerin hâlen stok erittiğini ve yüksek maliyetlerle karşılaştığını, ancak tekstil, gıda ve içecek sektörlerinin daha iyi göründüğünü söyledi.

Süt ürünleri üreticisi Inner Mongolia Yili Industrial Group Co.'nun kârı ilk çeyrekte yüzde 18.6 arttı.

İstatistik ofisinin verilerine göre sanayi şirketlerinin gelirleri yılın ilk 3 ayında yüzde 11.9 artarak 22.2 trilyon yuana çıktır. Bu rakam Ocak-Şubat aylarındakinin yzüde 13.1 altına işaret ediyor.

Çin'deki hisseler Nisan'da yatırımcıların, ülkenin ekonomik toparlanmasının hız kaybettiği ve bu durumun kurumsal kazançlara zarar vereceği endişesi üzerine 3. aylık düşüşünü kaydetti. Şanghay Bileşik Endeksi, ülkenin 1 Mayıs'a kadar yapacağı 3 günlük tatilin öncesinde 26 Nisan'da yüzde 1 aşağıda kapandı.