Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeni İtalyan hükümetinin işleri değiştirmesi ve Almanya-İspanya yatırım anlaşmasının rekor düzeydeki işsizlikle mücadeleyi ön plana çıkarması üzerine Avrupa bu hafta "önce kemer sıkma" gündeminden uzaklaşma hamlelerini hızlandırabilir.

İtalya'nın yeni başbakanı Enrico Letta'nın yemin töreniyle birlikte İtalyan seçmenlerin genel seçimlerle birlikte bütçe kesintileri rotasını reddetmesinin ardından ortaya çıkan ve 9 hafta süren siyasi düğüm de sona erdi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble haftanın ilk gününde İspanyol şirketlerine yatırımların desteklenmesini hedefleyen planı açıklamak üzere İspanya'ya gidecek. Avrupa Merkez Bankası da bu haftanın ilerleyen zamanlardında faiz indirebilir.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in Hristiyan Demokratik Birliği'nin üyelerine geçtiğimiz hafta ekonomik gelişmelere tepki verilmesinin gerektiğinin altını çizerek, kendilerinin de Almanya'da böyle yaptıklarını söyledi ve "Bürokratik ya da aptal filan değiliz" dedi.

İtalya'nın yeni hükümeti, ülkenin önceki teknokrat başbaşkanı Mario Monti'nin bütçe kesintileri projesinin bazı kısımlarını değiştirme vaadi, Almanya'nın borç krizi reçetesi olan kemer sıkma tartışmalarında yeni bir safhaya işaret ediyor. Euro Bölgesi'ndeki resesyonun devam etmesiyle Avrupalı liderler de, küresel çaptaki ekonomik büyümenin desteklenmesi için daha fazla kaynağın açılması çağrılarına katıldı.

İtalya'da tahviller geçtiğimiz hafta 4. kez güçlendi. Ülkenin 10 yıllık tahvillerinin getirisi 2.5 yıldır ilk kez yüzde 4'ün altına geriledi.