Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yavaşlayan enflasyon, fiyat istikrarı adı altında merkez bankalarına dünya ekonomisine daha fazla likidite sağlamaları ve daha uzun süreli düşük faiz uygulamaları konusunda daha fazla imkan tanıyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, fiyat baskısının azalmasının kendisine Euro Bölgesi'nin resesyondaki ekonomisine daha fazla teşvik sağlaması konusunda daha fazla olanak sağlamasıyla bu hafta faizleri rekor düşük seviyeye çekebilir. Parasal genişleme stratejisi karşısında argümanların, enflasyon risklerinin uzaklaşmasıyla azalmasıyla Fed Başkanı Ben S. Bernanke de yarın başlayacak olan para politikası toplantısında daha fazla varlık alımı konusunda baskı yapmak için daha fazla imkan bulabilir. Yeni Zelanda'dan Kanada'ya birçok ekonominin para politikalarını gevşek tutmak için yeterli nedenleri var.

Dünya ekonomisinin yeniden tempo düşürmesi ve emtia fiyatlarının gerilemesinin, kolay paranın fiyatları sıçratacağı tahminlerini boşa çıkarması, dezenflasyon ihtimalini gündeme getirdi. Bank of America Corp.'un küresel ekonomi araştırmaları eşbaşkanı Ethan Harris, ABD ve Euro Bölgesi'nin de aralarında yer aldığı dünya ekonomisinin yarısından fazlasında enflasyonun, merkez bankalarının istedikleri seviyenin altında seyrettiğini söylüyor.

New York Fed eski ekonomistlerinden Harris, enflasyonun istenmeyen düşüklükteki düzeylerde seyrettiğini, bunun da merkez bankaları için "aşırı gevşek para politikası baskısını artırdığını" savundu.