Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz, JP Morgan ve İspanyol Banco Santander'ın kamu sektörü şirketlerine sattıkları türevlerin toksik olduğu iddiasıyla bu bankalara dava açmaya hazırlanıyor.

Lizbon'un bu hamlesi, hükümetin karmaşık finansal riskten korunma araçlarından kaynaklanan 3 milyar euroya varabilecek olası zararları önleme çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.

Portekiz'in iddiaları, mahmenin bankaların hatalı türev satışlarını yargıladığı İtalya ve en büyük 4 bankasından faiz swap kontratlarını gözden geçirmesini talep eden İngiltere'deki vakalara benziyor.

Lizbon hükümeti, 140 finansal koruma ürününün 57'sini "Aşırı spekülatif" olarak adlandıran bir raporu mahkemeye gönderecek. Mahkeme daha sonra kamu kontrolündeki şirketlerdeki yöneticilere karşı cezai kovuşturma başlatılıp başlatılmayacağına karar verecek.

Financial Times gazetesinin haberine göre Portekiz'in Hazine sekreteri Maria Luis Albuquerque, hükümetin JP Morgan ve İspanyol Santander'ın Portekiz'deki şubesi olan Banco Santander Totta'ya karşı yasal işlem başlatmaya karar verdiğini söyledi.