KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:06'da güncellendi)

ABD hisseleri tırmanış kaydederek Standard & Poor's 500 Endeksi'nin üst üste 6. kazanç ayına gideceği sinyalini verirken, bugün açıklanan askıda konut satış verileri tırmanış gösterdi, yatırımcıların merkez bankalarının teşvik programlarını devam ettireceğine dair beklentileri yükseldi.

Tenet Healthcare Corp., Medicare programı çerçevesinde hastalara hizmet sağlayan hastanelerin devletten yardım alacağı açıklamasıyla yüzde 7 tırmandı. Moody's Investors Service ve McGraw-Hill Cos. bazı yatırımcıların davalarından vazgeçmeleri üzerine en az yüzde 3.3 ilerleme kaydetti. Actavis Inc. ve Valeant Pharmaceuticals International Inc. birleşme görüşmeleri gerçekleştirdikleri söylentileri üzerine yüzde 3.4'ten daha fazla yükseldi.

S&P 500 Endeksi New York saatiyle 11:07'de yüzde 0.6 yükseldi ve 1,591.01 puan oldu. Endeks, Nisan ayında yüzde 1.4 tırmanarak Eylül 2009'dan bu yana en uzun aylık kazanç serisini kaydetti. Dow jones 68.23 puanlık tırmanışla 14,780.78 puan oldu. S&P 500'de işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamanın yüzde 22 altında gerçekleşti.

New Jersey merkezli Stifel Nicolaus portföy yöneticisi Chad Morganlander, "Piyasalarda pozitif bir ton var ve bunun da sebebi bir bakıma yatırımcıların son ekonomik verilerden sonra Federal Reserve tarafından gaz pedalına basmaya devam edileceğinin bekleniyor olması" yorumunu yaptı.

Askıda konut satış endeksi bugün açıklanan verilere göre Mart ayında yüzde 1.5 yükselirken, bir önceki ayın verileri yüzde 1'lik düşüşe revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise yüzde 1'lik artışa işaret etmişti.

Öte yandan bir başka veride ABD tüketici harcamalarının beklenenden daha fazla yükseldiği görüldü. Ticaret Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamaya göre ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan hanehalkı harcamalarında yüzde 0.2'lik artış yaşanırken, bir önceki ay yaşanan yükseliş yüzde 0.7 olmuştu. Bloomberg anketine katılan 74 ekonomistin tahmin medyanı ise harcamaların çok değişmeyeceği yönünde gerçekleşti.

(19:06'da güncellendi)

Advertisement