Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) yaptığı bir açıklamada Asyalı politika yapıcıların hızlı kredi büyümesinden kaynaklanan aşırı ısınma risklerine karşı "erken ve kararlı bir şekilde" harekete geçmek için hazır olmaları gerektiğini ifade etti.

Ekonomik büyümenin yıl boyunca yavaş bir şekilde toparlanma yaşamasının beklendiği belirtilirken, enflasyon oranının merkez bankalarının hedefleri doğrultusunda gerçekleşeceği de ifade edildi. Bölgede daha fazla döviz kuru esnekliğinin "yararlı bir rol" oynyacağının altı çizilirken, bunun spekülatif sermaye girişinin de üstesinden gelmeye yardımcı olacağı belirtildi.

IMF'nin tahminlerinde bu yıl Asya'da ekonomik büyümenin, gelişmiş ülkelerin neredeyse 5 katı civarında olması beklenirken, yatırımcının gittikçe artan risk iştahından dolayı bölgeye sermaye akışının da artacağı tahmin ediliyor. Bank of Japan bu ay Avrupalı ve ABD'li merkez bankalarına katılarak parasal teşviği artırdı.

IMF yaptığı açıklamada "Mali dengesizlikler ve güçlü kredi büyümesiyle kolay finansman koşullarından kaynaklanan varlıklardaki fiyat artışı bir kaç Asya ekonomisinde büyüyor. Bölgedeki politika yapıcılar hassas bir dengeleme hareketiyle karşı karşıyalar: büyümeye uygun destekler sağlarken mali dengesizliklerin potansiyel büyümesine karşı önlem almak durumundalar" ifadeleri kullanıldı.

IMF'nin Asya ve Pasifik Bölgesi Ekonomik Görünümü raporu,  15 Nisan tarihli Dünya Bankası raporunda da yer alan parasal genişlemeyi dizginleme uyarılarını tekrarlıyor. Japonya'nın borç oranını düşürmesi için güvenilir bir stratejisinin olması gerektiği söylenirken, Çin'deki sorunun daha önce yaşanan kredi teşviğinin etkisinin azaltılması ve gölge bankacılığındaki büyümenin kısılması olduğu belirtiliyor.