Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Analiz: Risk kapıyı kırınca

Analiz: Risk kapıyı kırınca

Parasal genişleme furyasının tahvil faizlerini aşağı çekmesi yatırımcının risk arayışına girmesine yol açıyor. Peki risk iştahı zarar verebilir mi?

Giriş: 30 Nisan 2013, Salı 09:19
Güncelleme: 30 Nisan 2013, Salı 10:37

Küresel çaplı parasal genişleme furyası gelişmiş ülkelerdeki tahvil faizlerini rekor düşük seviyelere geriletirken, diğer yandan hisse senedi piyasalarını destekliyor.

Dünya genelinde 20 trilyon doların üzerinde varlığın yüzde 1'in altında faizle işlem görmesi, yatırımcıların faiz arayışını artırırken, hisse senedi piyasalarındaki yükseliş risk iştahını daha da kabartıyor.

Risk iştahı, dünyanın her yerindeki ülkeye çok fazla para girmesine neden oluyor. Geçtiğimiz hafta tahvil ihalesi düzenleyen Ruanda, Zambiya, Moğolistan ve Namibiya piyasalardan yüksek maliyetlerle borçlandı. İhalelerde Ruanda'nın 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 6.33 ile başı çekerken, borçlanma maliyetleri Zambiya için yüzde 5.65, Moğolistan için yüzde 5.81 ve Namibiya içinse yüzde 3.80 oldu.

Öte yandan büyüme rakamlarındaki durgunluk, risk iştahını kabartacak boyutlarda verinin olup olmadığına dair şüphelere neden oluyor. Birçok aracı kurumun stratejisti, yüksek getiri arayışıyla öne çıkan tüm fırsatları değerlendirmeye çalışıyor.

Parasal genişleme bağımlılığı

Gelişmelere şüpheyle yaklaşan birçok analist ise, merkez bankalarının likidite enjeksiyonlarının "morfin" görevi gördüğünü ileri sürüyor.

Merkez bankaları, küresel finansal krizin 2008'de başlamasıyla ortaya çıkan yapısal sorunları tedavi etmek için zaman kazanmak ve ekonomilerini desteklemek amacıyla bir dizi parasal tedbirler aldı. Ancak 2008'den bu yana 5 yıl geçmesine rağmen büyümede kaydadeğer bir ilerleme sağlanamadı ve bazı ülkelerdeki yavaşlama derinleşti. Büyümeye ek olarak başta Euro Bölgesi'ndekiler olmak üzere ülkelerin kamu borçları da tırmandı.

Parasal genişleme politikaları gelişmiş ülkelerde sanılanın aksine enflasyonun yavaşlamasıyla sonuçlanırken, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkeler grubunun enflasyonunda ciddi bir yavaşlama görülmedi.

Moğolistan gibi henüz temellerinin tam sorgulanamadığı ülkelere bile para yatırıldığı dönemde uzmanlar sermayenin, dönem dönem faiz arayışıyla parlayan ülkelerde kalmayacağını ve çekilme ihtimallerinin göz önünde bulundurulması konusunda uyarıyor.