KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut fiyatları Şubat ayında Mayıs 2006'dan bu yana en sert yükselişi gerçekleştirerek ABD'de konut sektörünün güçlendiğine dair işaretlere bir yenisini daha ekledi.

20 şehirdeki konut değerlerini gösteren S&P / Case-Shiller endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 yükseliş gösterdi. Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 8.1 artış kaydeden endeks, böylece beklentilerin üzerinde bir sıçrama gerçekleştirdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 9 olarak gerçekleşti. bir önceki ayla karşılaştırıldığında ise fiyatlar Ekim 2005'ten bu yana en sert yükselişi gösterdi.

Fiyatlarda yaşanacak daha ileri artışların daha fazla ABD'linin konutlarını satışa çıkararak sektörde yaşanan stok sıkıntısını gidermeye yardımcı olabileceği tahmin ediliyor. Aynı zamanda rekor düşük seviyede seyreden mortgage oranları ve gelişmekte olan istihdam piyasası, konut sektörüne yardımcı olarak ekonomik toparlanmaya katkı sağlıyorlar.

New York'ta bulunan UniCredit Group şef ABD ekonomisti Harm Bandholz, "Yükselen konut fiyatları ekonomi için iyi bir şey. Bu durum ABD nüfusunun büyük bir kısmını etkiliyor ve bu çok önemli bir şey" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan 27 ekonomistin yıllık bazda tahminleriyüzde 8.5 ile yüzde 9.3 arasında değişiklik gösterdi. Case-Shiller Endeksi 3 aylık ortalamalara dayandırılıyor. 

Advertisement