Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İstanbul'a 3. havalimanının ihalesi 3 Mayıs'ta

İstanbul'a 3. havalimanının ihalesi 3 Mayıs'ta

İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının ihalesi, 3 Mayıs Cuma günü saat 10.00'da Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilecek

Giriş: 01 Mayıs 2013, Çarşamba 11:51
Güncelleme: 01 Mayıs 2013, Çarşamba 19:54

İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının ihalesi, 3 Mayıs Cuma günü saat 10.00'da Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yoğun ilgiyi dikkate alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Havameydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü yetkilileri, ihaleyi Esenboğa Havalimanı'nda yapma kararı aldı. Buna göre, İstanbul'a üçüncü havalimanının ihalesi, 3 Mayıs Cuma günü saat 10.00'da Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri'nde yapılacak.

Bugüne kadar ikisi yabancı olmak üzere 17 firmanın şartname satın aldığı ihale, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek. Bu çerçevede, yeni İstanbul Havalimanı projesinin finansmanının sağlanması amacıyla belirli bir süre için yolcu ve tarife garantisi verilmesi öngörülüyor.

Yapım işlerinin tamamlanması ve havalimanının işletmeye alınmasıyla 25 yıllık işletme süresi başlayacak.

İhalede istekliler, tekliflerini verirken yatırım bedeli, yapım ve işletme süresini dikkate alarak 25 yıllık işletme süresi için DHMİ Genel Müdürlüğüne ödeyecekleri toplam kira bedelinde yarışacak. Önce teklifler teknik anlamda değerlendirilecek, mali ve teknik yeterliliğe sahip teklifler geçerli kabul edilecek. İkinci aşamada da fiyat zarfı açılacak. İşletme süresinde en fazla kira ödemeyi taahhüt eden istekli ihaleyi kazanmış olacak.

-4 etapta tamamlanacak-

Havalimanı inşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin ton, alüminyum malzemenin ise 10 bin tona yaklaşacağı tahmin ediliyor. 415 bin metrekare cam kullanılması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak.

İlk etapta, toplam 90 milyon yolcu kapasitesine sahip havalimanında yolcuların kullanımına yönelik her türlü donanıma sahip 680 bin metrekare büyüklüğünde ana terminal, 170 bin metrekare büyüklüğünde ikinci terminal veya uydu terminal olmak üzere iki terminal binası, terminallerde toplam 88 yolcu köprüsü, 12 bin araçlık kapalı otopark, birbirinden bağımsız uluslararası ölçülere uygun büyük gövdeli uçakların da rahatlıkla inip kalkabileceği 3 pist, 8 paralel taksi yolu, yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron, 3 teknik blok, bir kule, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminalleri, içinde hastane, ibadethane, kongre merkezlerinin yer aldığı diğer sosyal donatı alanları inşa edilecek.

İkinci etapta, bir pist, 3 paralel taksi yolu, üçüncü aşamada ise deniz tarafına 500 bin metrekare büyüklüğünde yıllık 30 milyon yolcu kapasiteli terminal binası, paralel taksi yolları, ilave apronla birlikte bir ilave pist daha yapılacak. Dördüncü etapta ise 340 bin metrekare büyüklüğünde 30 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminalin inşasıyla terminal alanı 1 milyon 400 bin metrekareye ulaşacak. Son etapta ayrıca paralel taksi yolları, ilave apronla birlikte bir ilave pist de devreye alınacak.

Tüm etaplar bittiğinde İstanbul'un üçüncü havalimanı, yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik kapalı alanı olan, yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı olacak. Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrakare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak.

Tesis, tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacak.

-Şartname değiştirilmişti-

Üçüncü havalimanı ihalesine katılımın ve rekabetin artması için şartnamede bazı değişiklikler yapılmıştı. Buna göre, ortak girişim grubu (OGG) olarak katılımlarda OGG'nin en çok 3 ortaklı olması koşulu değiştirilmiş ve bu sınır ortadan kaldırılmıştı.

Öte yandan "OGG'de iş deneyim belgesine sahip bir ortak bulunacak; bu ortağın (pilot ortak) payı en az yüzde 51 olacak" maddesinde de yüzde 51 şartı esnetilmişti.

Yetkililer, firmaların "Hazine garantisi sunulması ve ihale tarihinin ertelenmesine" yönelik taleplerinin ise kabul edilmediğini belirtmişti.

Şartname satın alan firmalardan ikisinin yabancı olduğunu bildiren yetkililer, şartnameyi bizzat alan 15 yerli firmanın ihaleye yalnız mı, yabancı/yerli bir ortakla mı katılacağının bilinmediğini kaydetmişti.

AA