HABERLER ABONE OL

Bakır, Fed'in dün tahvil alımlarına devam edeceğini açıklaması ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bugünkü toplantısında politika faizini rekor düşük seviyeye indireceği beklentisi ile, dün son bir yılın en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından değer kazandı. Aluminyum ve çinko da yükseldi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 1.4 yükselerek ton başına 6,890 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 12:55'te 6,850 dolara geldi. Temmuz vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.6 yükselişle pound başına 3.098 dolara çıktı. Altı baz metali içeren LME Endeksi dün yüzde 3.2 ile Aralık 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu, Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında, politika faizini rekor düşük seviyeye çekmesini bekliyor. Fed, dünkü toplantısının ardından yaptığı açıklamada, aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam edeceğini, ancak ekonomik gelişmelere bağlı olarak varlık alım miktarını yükseltmeye ya da düşürmeye hazır olduğunu kaydetti.

Shanghai CIFCO Futures Co. analisti Fang Junfeng, "Son birkaç gündeki keskin düşüşlerin ardından, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indireceği spekülasyonu, short pozisyonların kapatılmasını tetikledi," dedi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda bakır kontratları yüzde 4.9 düşerek ton başına 49,240 yuana (8,000 dolar) kadar indi ve 23 Nisan'da 48,460 yuan ile gördüğü son üç yılın en düşük seviyesine yaklaştı. Çin'de piyasa 29 Nisan-1 Mayıs döneminde tatil nedeniyle kapalıydı. Bakır sabah seansını yüzde 3.9 kayıpla 49,740 yuandan tamamladı.

Çin'de özel sektörün açıkladığı satınalma yöneticileri endeksi (PMI) düştü. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı Çin'in nihai imalat sanayi PMI verisi, Mart ayındaki seviyesi olan 51.6'dan Nisan ayında 50.4'e geriledi. 23 Nisan'da açıklanan öncü Nisan PMI verisi 50.5 seviyesindeydi. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.

Advertisement