Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), 17 üyeli Euro Bölgesi ekonomisinin resesyondan çıkmakta zorlanması ile birlikte, politika faizini rekor düşük seviyeye indirdi.

Bugün Bratislava'da biraraya gelen AMB politika yapıcıları, politika faizi olan temel refinansman faizimi yüzde 0.75'ten yüzde 0.50'ye indirdi. Bu adım, Bloomberg News'un anketine katılan 70 ekonomistin 45'i tarafından doğru tahmin edildi. Avrupa Merkez Bankası ayrıca, tasarruf faizimi sıfır seviyesinde tuttu ve simetrik faiz koridorunu korumak için marjinal borç verme faizini yüzde 1.5'ten yüzde 1'e indirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi TSİ 15:30'da basın toplantısı düzenleyecek.

Draghi'nin geçen ay, Avrupa'da ekonomik görünümün kötüleşmesi durumunda harekete geçmeye hazır olduklarını kaydetmesinden bu yana, enflasyon hızlı bir düşüş gösterdi, ekonomik güven düştü ve işsizlik yükseldi. Bugün geçen yıl Temmuz ayından bu yana gerçekleştirilen faiz indirimi, Avrupa Merkez Bankası'nı geleneksel politika araçlarını tüketme noktasına yaklaştırdı ve negatif tasarruf faizi ya da yeni standard dışı tedbirlere ilişkin beklentileri güçlendirdi.

Paris'te Credit Agricole CIB ekonomisti Frederik Ducrozet, "Bu faiz indirimi muhtemelen Avrupa Merkez Bankası'nın gevşeme hikayesinin sonu olmayacak," dedi ve "Zayıf büyüme ve hızla düşen enflasyon, daha güçlü adımlar için bir gerekçe sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Amsterdam'da ABN Amro makro araştırma müdürü Nick Kounis, "Faiz indirimi, kısa vadeli bankalararası faizler üzerinde fazla etkili olmayacak," dedi ve "Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın kredi imkanlarını kullanan çevre ülkelerin bankalarının fonlama maliyetlerini düşürecek. Bu anlamda, bu faiz indirimi hedefli bir hareket" değerlendirmesinde bulundu.