Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed’den gelen açıklamalarla yeni sabah uyandık. Her ay 85 milyar dolarlık ABD tahvili ve mortgage destekli menkul kıymet alan Fed, istihdam piyasası ve enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak bu miktarı ayarlamaya hazır olduğunu belirtti. Daha önceki toplantılarda, kademeli olarak tahvil alım programından çıkmayı tartışan Fed için bu toplantıda artırma ve azaltmaya yönelik değişim sinyali bir fark olarak görüldü. Kansas City Fed Başkanı Esther George’un parasal genişlemenin gelecekte dengesizlik yaratacağı düşüncesinin korunduğu görüldü.

ECB’den beklentiler doğrultusunda 25 baz puanlık indirim geldi. Karar sonrası Euro/Dolar ’da marjinal bir düşüş gözlenmemesi, akıllara faiz indirimin fiyatlanıp, paritenin yarınki Tarım dışı istihdam rakamlarına bakacağını getirdi.

Göstergede rekor denemeleri

Enflasyondaki düşüş beklentileriyle birlikte, faizlerdeki düşüş sürüyor. Merkez Bankası’nın %5,3 olan enflasyon hedefini değiştirmemesi, Brent petrolün Nisan ayında %10 düşüşü bunlarda etkili olan nedenler. Gösterge tahvil faizindeki düşüş, Bankacılık endeksine alım getirdi. Analistler yarın enflasyon cephesinde beklentilerin üzerinde gelmemesiyle birlikte kısa vadeli tahvillerde düşüşün devamını bekliyor.

Endeks tüm dünyadan ayrıştı

Endeks cephesinde, yurtdışı konjonktürün Türkiye lehine olmasıyla, global büyüme verilerinin yavaş seyri ve düşük faiz ortamını desteklemesiyle 87 bin seviyesinin üzerine taşındı.  Küresel sermayenin karlarda büyüme vadeden ülke hisse senetlerini tercih ettiği görülüyor. Not artış beklentisinin de fiyatlanmasıyla endekste yön yukarı. Geçtiğimiz haftalarda da çeşitli kurumlardan yukarı yönlü revizyonlar görmüştük. Sabah saatlerinde de BGC Partners endeks için yılsonu hedefini 102 bine çekti.

Euro’da 1.30 kırılır mı?

ABD verileri paralelinde FED’in tahvil alım programını sonlandırmayacağı beklentisi ve Euro/Dolar paritesi son 2 ayın en yüksek seviyesi olan 1,3250’leri görmüştü. Dolar/TL ’de 1.7914, Euro/TL ’deki 2,3631 li seviyeler bizi sepet kurda 2,0777 seviyesine getirdi.



BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

(aiyigundogdu@bloomberg.net)