Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı geçtiğimiz hafta beklenmedik bir düşüş göstererek 5 yıldan daha fazla bir sürenin en düşük seviyesine indi ve ekonominin soğumasına rağmen şirketlerin var olan işçi sayısını tuttukları sinyalini verdi.

İşsizlik sigortası başvuruları 27 Nisan itibariyle biten haftada 18,000 düşerek 324,000'e geriledi ve Ocak 2008'den bu yana en düşük seviyeye indi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise 345,000 olarak gerçekleşti.

İşten çıkarma sayılarının düşük seviyede izlemesi, firmaların şu anki talep oranını karşılamak üzere ellerindeki işçi oranına güvendiklerini gösteriyor.

Colorado'da bulunan Action Economics LLC şef ekonomisti Mike Englund, "İşsizlik başvuruları oldukça istikrarlı bir gelişme paterni gösterdi. Ekonominin büyümekte olduğu piyasalarda istihdam oranında pozitif bir dönüş gördük ki bu da başvuruların azalmasına yardımcı oluyor. Fakat bazı işsizlik bölgelerinde öyle düşünüyorum ki umutsuzluk hâlâ devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan 48 ekonomistin tahminleri 335,000 ile 365,000 arasında değişiklik gösterdi. Çalışma Bakanlığı bir önceki haftanın verilerini ise 339,000'den 342,000'e yukarı yönlü revize etti.