Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Avrupa Merkez Bankası faiz düşürdü

Avrupa Merkez Bankası (AMB), 17 üyeli Euro Bölgesi ekonomisinin resesyondan çıkmakta zorlanması ile birlikte, politika faizini rekor düşük seviyeye indirdi.

Bugün Bratislava'da biraraya gelen AMB politika yapıcıları, politika faizi olan temel refinansman faizimi yüzde 0.75'ten yüzde 0.50'ye indirdi. Bu adım, Bloomberg News'un anketine katılan 70 ekonomistin 45'i tarafından doğru tahmin edildi. Avrupa Merkez Bankası ayrıca, tasarruf faizimi sıfır seviyesinde tuttu ve simetrik faiz koridorunu korumak için marjinal borç verme faizini yüzde 1.5'ten yüzde 1'e indirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi TSİ 15:30'da basın toplantısı düzenleyecek.

-ABD işsizlik başvurularında beklenmedik düşüş

ABD'de işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı geçtiğimiz hafta beklenmedik bir düşüş göstererek 5 yıldan daha fazla bir sürenin en düşük seviyesine indi ve ekonominin soğumasına rağmen şirketlerin var olan işçi sayısını tuttukları sinyalini verdi.

İşsizlik sigortası başvuruları 27 Nisan itibariyle biten haftada 18,000 düşerek 324,000'e geriledi ve Ocak 2008'den bu yana en düşük seviyeye indi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise 345,000 olarak gerçekleşti.

-ABD ticaret açığı geriledi

ABD ticaret açığı Mart ayında beklenenden çok gerileyerek son 3 yılın en düşük 2. seviyesine indi ve tüketici ürünleri ithalatı ve iş ekipmanında düşüş yaşandığını yansıttı.

Ticaret açığı yüzde 11 düşüşle 38.8 milyar dolara gerilerken, Şubat ayının revize edilmiş rakamı 43.6 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan 67 ekonomistin tahmin medyanı ise 42.3 milyar dolarlık bir açık olacağı yönünde gerçekleşti. İthalat oranı ise Şubat 2009'dan bu yana en sert düşüşü yaşadı.

-Euro, Draghi'nin ardından düşüşe geçti

(17:53'te güncellendi)

Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin negatif mevduat faizine politika yapıcıların "açık görüşle" baktığını açıklamasının ardından dolar karşısında son 5 gündür ilk defa düştü.

AMB'nin politika faizi ve marjinal mevduat faizini düşürürken, euro diğer 16 büyük para biriminin biri hariç tamamı karşısında değer kaybetti. Dolar ise ABD'den açıklanan verilerin geçtiğimiz hafta beklenenden daha az işsizlik başvurusu olduğunu göstermesiyle yen karşısında son 2 haftanın en hızlı yükselişini yaşadı. İsveç kronu ülkede imalatın daralmasıyla zayıfladı.

-Altın "AMB'nin faiz indiriminden" destek aldı

(18:20'de güncellendi)

Altın vadeli kontratları, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bugün politika faizini rekor düşük seviyeye indirmesinin metale yönelik "değer koruma" talebini artırmasının ardından son bir haftanın en hızlı yükselişini gösterdi.
Haziran vadeli altın kontratları New York Comex piyasasında, yüzde 1.6 yükselerek, yerl saat ile 10:10'da, ons başına 1,468.80 dolara çıktı. Bu seviyede bir kapanış olması durumunda, kontrat 25 Nisan'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmiş olacak.

-Borsa İstanbul'dan tarihi rekor

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi önceki gün kapanışına göre yüzde 3'ün üzerinde yükselişle tarihinin gün içi en yüksek seviye ve kapanış rekorlarını kırdı.

BIST 100 endeksi günü 2.623,69 puanlık yükselişle 88.669,73 puandan tamamladı. Borsa İstanbul'da hisse senetleri ortalama yüzde 3,05 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 3,5 milyar lira oldu.

-ABD hisseleri verileri ve AMB'yi fiyatlıyor

(20:54'te güncellendi)

ABD hisseleri yükselerek Standard & Poor's 500 Endeksi'nin dün yaşadığı iki haftanın en sert düşüşünden toparlanmasına yardımcı olurken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika faizini düşürdü ve beklenenden daha az ABD'li geçtiğimiz hafta işsizlik sigortası başvurusunda bulundu.
S&P 500 Endeksi New York saatiyle 12:28'de yüzde 0.8 yükseldi ve 1,595.41 puan oldu. Dow Jones ise 106.19 puan çıkış sergiledi ve 14,807.14 puan oldu. S&P 500'de işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamayla aynı gerçekleşti.