Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AMB'nin dünkü faiz indirimi Danimarka'nın para politikası araçlarının sınırını zorluyor.

Danimarka kronunun, euro karşısındaki sabit düzeyini korumak için faizleri kullanan Danimarka Merkez Bankası, AAA kredi notlu piyasalarına sermaye akışını uzaklaştırabilmek için Temmuz'dan bu yana mevduat faizini sıfırın altında tutuyor. Danimarka'nın mevduat faizi eksi yüzde 0.1 (- %0.1) ve gösterge kredi faizi de yüzde 0.3'te seyrediyor. Danske Bank A/S ve Jyske Bank A/S'ye göre, AMB'nin yüzde 0.25'lik faiz indirimi, Danimarka'nın kredi faizinde de olası bir kesintiyi tetikleyebilir.

Bilinmedik sularda yüzdüklerini söyleyen Jyske Bank'ın kıdemli ekonomistlerinden Niels Roenholt, biraz alengirli bir zamandan geçildiğini söyledi.

Jyske, merkez bankasının tüm cephanesini kullanma riskini almaktan başka bir şey yapamayabileceğini söylerken, Danske 15 baz puanlık faiz indirimin olası olduğunu dile getiriyor. Danimarkalı politika yapıcılar, kronun sabit düzeyin ötesine gitmesini önlemek için görülmedik düzeyde bir parasal genişleme uyguluyor. Mali sıkıntı Danimarka'yı güney Avrupa'daki borç krizinden sığınılacak bir liman hâline getirerek, Nordik ülkesinin tahvil faizlerini aşağı çekti.