Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik maaşı başvurularının beklenmedik şekilde düşmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indiriminin etkisiyle New York Borsası kazanç sağladı; Standar&Poor's 500 Endeksi rekor tazeledi.

Chevron Corp. ve Caterpillar Inc., Dow Jones Endeksi'ndeki kazançları devam ettirerek yüzde 1.4 değerlendi. Dünyanın en büyük sosyal ağ operatörü Facebook Inc., dün şirketin satışlarının tahminleri aşmasının ardından yüzde 5.6 primlendi. General Motors Co., Avrupa'daki kayıplarını azaltması sayesinde yüzde 3.3 yükseldi. Metlife Inc. ve Prudential Financial Inc., sigorta şirketlerinin kazançlarının tahminlerin üzerinde gelmesi üzerine yüzde 4.1 değer kazandı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.9 artışla 1,597.59 puana çıkarak dünkü kayıplarını sildi. Dow Jones Endeksi de yüzde 0.9 kazançla 14,831.58 puana yükseldi. Amerikan borsalarında 6 milyar hissenin el değiştirmesiyşe işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 4.7 altında kaldı.

AMB'nin yapması gerekenin en azını yaptığını söyleyen Commonfund Group'un baş yatırım stratejisti Michael Strauss, AMB'nin eğrinin gerisinde kaldığını ancak en azından bunun farkında olduklarını gösterdiklerini belirtti.

Bratislava'da biraraya gelen AMB politika yapıcıları, politika faizi olan temel refinansman faizimi yüzde 0.75'ten yüzde 0.50'ye indirdi. Bu adım, Bloomberg News'un anketine katılan 70 ekonomistin 45'i tarafından doğru tahmin edildi. AMB Başkanı Mario Draghi, para politikasının gerektiği sürece gevşek kalacağını ve yetkililerin gelen bilgileri dikkatle izlemeyi sürdüreceğini belirtti. Draghi, AMB'nin en azından 2014'ün ortalarına kadar bankalara ihtiyaçları olduğu kadar kredi vermeyi sürdüreceğini söyledi.

Amerikan vadeli kontratları Draghi'nin politika yapıcıların negatif faiz oranları konusunda açık görüşlü olduklarını söylemesinin ardından erken saatlerde kazançlarını sınırladı.