Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Politika sahnesindeki kariyerini "mutabakat" yeteneği üzerine inşa etmiş olan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın şimdi ülke içi ve dışında kimseyi memnun edememesi, Avrupa'nın ekonomik krizle mücadelesinde yeni bir soruna işaret ediyor.

Hollande'ın partisi Sosyalist Parti içinde isyankâr sesler yükseliyor. Parti üzerinde ağırlı olan politikacılar Hollande'dan Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve kemer sıkma politikası baskısına karşı gelmesini istiyor. Fransız medyası geçtiğimiz hafta Sosyalist Parti'nin taslağında Merkel için "bencil" dediği ifadelerini öne çıkardı.

Hollande'ın kendi partisi içerisindeki çoğunluğu yabancılaştırmadan Merkel ile mutabakat sağlayıp sağlayamaması, Euro Bölgesi'nin geleceğine ilişkin de önemli detaylar verecek. Diğer yandan Avrupa'nın en büyük 2. ekonomisi Fransa'nın bölgenin bir sonraki sorunlu ülkesi olacağına ilişkin endişeler de artıyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesine röportaj veren Hollande, Merkel'e, kendisinin Franko-Alman dostluğuna inandığını vurgulayan mesajlar gönderdiğini söyledi. Ancak Hollande aynı zamanda bölgede ortak bir bankacılık birliği kurulması için Merkel'e ihtiyacının olduğunun da sinyalini verdi.

Hollande, Almanya'nın banka birliği konusunda adım atmak için Eylül'deki seçimleri bekleme riskinin olduğunu söyledi ancak Almanya ile her zaman karşılıklı tavizlerle anlaşabileceklerinden emin olduğunu dile getirdi.

Fransız Cumhurbaşkanı, yüzde 25 ile 1945'ten bu yana en yüksek seviyesinde seyreden işsizlik sorunuyla da mücadele ediyor.