Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

Altın vadeli kontratları, New York'ta, ABD'de beklenmedik bir şekilde düşen işsizlik oranının, Fed'in teşvik çabalarını azaltmasına neden olacağı spekülasyonunun güçlendirmesi ile birlikte düştü.

ABD'de tarım dışı istihdam, Mart ayında yukarı revize edilmiş rakamla 138,000 arttıktan sonra Nisan ayında 165,000'lik artış gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan 90 eonomistin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 140,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise beklenmedik bir şekilde düşerek, son dört yılın en düşük seviyesi olan yüzde 7.5'e indi. Dün itibariyle, altın bu yıl, ABD ekonomisindeki iyileşme işaretlerine bağlı olarak yüzde 12 düştü.

Chicago'da Integrated Brokerage Services LLC baş dealerı Frank McGhee, "Bu veri altın için güçlü bir aşağı faktör," dedi ve "Fed daima, işsizlik oranını izlediğini söylüyor. Bu nedenle, işsizlik oranındaki düşüş parasal gevşemenin yavaşlatılabileceği anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli altın kontratları, Comex piyasasında yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 08:51'de ons başına 1,463.40 dolara indi. Fiyatlar güniçinde yüzde 1.3 kadar yükselmişti.

Fed, bu hafta yaptığı açıklamada, tahvil alımlarının, "istihdam piyasasında kayda değer iyileşme olana kadar" devam edeceğini tekrarladı. ABd merkez bankası ayrıca, politika faizini, isşizlik yüzde 6.5'in üzerinde kaldığı ve enflasyon görünümünün yüzde 2.5'i aşmadığı sürece sıfır seviyesi yakınında tutacağı yolndaki önceki açıklamasını değiştirmedi. Fed büyümeyi desteklemek ve işsizliği azaltmak için her ay 85 milyar dolarlık tahvil alımı yapıyor.

(16:25'te güncellendi)