Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan büyümesini desteklemek için politika faizini 3. kez aşağı çeken Hindistan, bu yıl borçlanma maliyetlerini indirmeye devam eden tek önde gelen gelişen piyasa ülkesi olmayı sürdürdü.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Duvvuri Subbarao politika faizi olan repo oranını yüzde 7.50'den yüzde 7.25'e indirdi. Bloomberg anketine katılan 40 analistin 33'ü bu hamleyi öngörmüştü. Ankete katılan ekonomistlerden yalnızca 1'i faizlerin yüzde 7'ye indirilebileceği tahmininde bulunruken, geri kalan 6'sı faiz değişikliği beklemiyordu.

Subbarao, Hindistan'ın son onyılın en zayıf büyümesinin, toptan fiyatların Mart'ta son 40 ayın en düşük sıçramasını yapmasına neden olmasının ardından yatırım ve tüketimi destekleme çabalarını artırdı. Merkez bankası diğer yandan rekor düzeyde seyreden cari açık ve yüzde 10'un üzerinde seyreden tüketici enflasyonun daha fazla parasal genişleme alanını sınırladığını söyledi.

Hindistan Merkez Bankası'nın yüksek perakende enflasyonu ve cari açıktan ötürü düşük dozlu faiz indirimlerinden başka bir şey yapamayacağına dikkat çeken Kotak Mahindra Bank Ltd.'ın ekonomistlerinden Indranil Pan, faiz indiriminin büyüme sorunlarını çözme yolu olmadığını, hamlelerin aşırı harcamaları azaltma ve altyapıdaki sıkışıklığı iyileştirme suretiyle hükümet tarafından gelmesi gerektiğini söyledi.

Haziran 2022 vadeli hükümet tahvillerinin getirisi 8 baz puan düşerek yüzde 7.80'e geriledi. Rupi yüzde 0.4 değr kaybederek dolar karşısında 54.035'ten işlem görürken, BSE Hindistan Sensex Endeksi yüzde 0.4 düştü.