Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny, politika yapıcıların mevduat faizini sıfır seviyesinin altına çekme konusunda şu an için bir planı olmadığını söyledi.

Bratislava'da basın mensuplarına açıkalma yapan Nowotny, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin dün negatif mevduat faizine ilişkin açıklamasının finans piyasaları tarafından "abartıldığını" kaydetti. Nowotny, "Bu birçoks eçenekten bir tanesi, ancak yakın gelecekle alakalı bir seçenek değil" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, Nowotny'nin yorumlarının ardından 1/3 sent yükselerek 1.3113 seviyesine çıktı. Avrupa ortak para birimi dün, Draghi'nin, politika yapıcıların mevduat faizini negatife düşürme konusunda "açık görüşlü" olduğunu açıklamasının ardından değer kaybetmişti. Avrupa Merkez Bankası dünkü toplantısında gösterge faizi çeyrek baz puan düşürerek yüzde 0.50 ile rekor düşük seviyeye çekmiş ve mevduat faizini (bankaların AMB'de gecelik park ettikleri fazla likiditeye uygulanan faiz) sıfırda tutmuştu.

Draghi, mevduat faizinin negatife düşürülmesinin "istenmeyen sonuçlarının" olabileceğini kaydetmiş ve AMB'nin "teknik olarak hazır" olduğunu ve "harekte geçmeye karar verdiklerinde bu sorunları çözeceklerini" kaydetti.

Nowotny, CNBC'ye bugün yaptığı açıklamada, bunun "hassas bir konu" olduğunu ve politika yapıcıların böyle bir karar almadan önce "daha fazla bilgiye ve analize ihtiyaçı" olduğunu kaydetti ve "Ancak bu kararın görülebilir bir gelecekte alınması gerçekçi değil" değerlendirmesinde bulundu.