Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası ve Almanya, sorunlu bankaların kreditörlerinin zarar yazmasını öngören Avrupa Birliği kurallarının başlangıç tarihinin öne çekilmesi karşısında ulusal hükümetlerin direnciyle karşı karşıya kalıyor.

Fransa ve İspanya da başlangıç tarihi 2018'den 2015'e çekilmeye çalışılan "kefaletle kurtarma" (bail-in) olarak adlandırılan öneriye dün Brüksel'deki ulusal elçiler toplantısında karşı çıkan AB ülkeleri arasında yer alıyor. Kefaletle kurtarma, sorunlu bankaların kurtarılmaları karşısında, kreditörlerinin zarar yazmasını şart koşuyor.

Adını vermeyen bir yetkili, tarihin öne çekilmesinin, ülkelerin bankalara hazırlanmak için yeterli zamanı olmayacağı endişelerini öne çıkardığını söyledi. AB finansal hizmetler şefi Michael Barnier tarafından geçtiğimiz yıl öne atılan yasa taslağı, bankaları, regülatörlerin kriz zamanında zarar olarak yazabileceği teminatsız tahvil ve diğer yükümlülükleri asgari seviyede tutmasını öngörüyor.

AB liderleri bankaların hatalarından vergi mükelleflerini kurtarmayı hedefleyen yasanın anlaşmaları için Avrupa Parlamentosu ve hükümetlerine Haziran'a kadar süre tanıdı. Avrupa Komisyonu'nun verilerine göre böyle bir sistemin yoksunluğunda ülkeler 2008'de Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflasından bu yana bankacılık sistemine toplamda 1.7 trilyon euro enjekte etti.

Barnier geçtiğimiz yıl, yasanın koşullarının büyük kısmının 2015'te devreye girmesini, ancak yatırımcıları ürkütmemek için kefaletle kurtarma şartlarının yerine getirilmesi için daha fazla zaman tanınmasını önermişti.