Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de fabrika siparişleri soğuyan ekonominin talep üzerindeki olumsuz etkisiyle Mart ayında beklenenden daha fazla düştü.

Bugün açıklanan verilere göre siparişlerde yaşanan yüzde 4'lük gerileme Ağustos ayından bu yana en büyük düşüş olarak kayda geçerken, bir önceki ayın rakamı yüzde 1.9'a revize edildi. Bloomberg anketine katılan 58 ekonomistin tahmin medyanı ise siparişlerin yüzde 2.9 düşeceği yönünde gerçekleşti.

Firmalar Avrupa, Asya ve özellikle hükümet kesintilerinin ve yeni vergilerin tüketici harcamalarını azalttığı ABD'de yaşanan ekonomik büyüme yavaşlamasının etkisini hissediyorlar. Ancak imalatçılar yükselen istihdamdan dolayı yılın ikinci yarısında talebin artacağını tahmin ederek bu yönde hazırlık yapıyorlar.

BNP Paribas ekonomisti Bricklin Dwyer, "İmalatın mali zorlukların zayıflaması ve küresel talebin güçlenmesiyle ikinci yarıda toparlanacağına inanıyoruz. Bu sektör harcama kesintilerini ve okyanus ötesi pazarlarda yaşanan zayıflığı yansıtan yumuşak bir sektör" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 4.5'lik düşüş ile yüzde 0.2'lik yükseliş arasında değişti.