Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Küresel piyasalarda günün özeti

Küresel piyasalarda günün özeti

BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz

Giriş: 03 Mayıs 2013, Cuma 21:44
Güncelleme: 03 Mayıs 2013, Cuma 21:44

-ABD hisseleri verilerle rekor tazeliyor

ABD hisseleri beklenenden daha iyi çıkan istihdam verileri ve gerileyen işsizlik oranıyla birlikte yükselerek Standard & Poor's 500 Endeksi'ni ilk defa 1,600 puanın üzerine gönderirken, Dow Jones endeksi de ilk defa 15,000 puanın üzerine çıktı.

S&P 500 Endeksi New York saatiyle 10:44'te yüzde 1.3'lük bir ralli gerçekleştirerek 1,617.65 puana ulaştı. Dow Jones ise 174.98 puan yükseldi ve 15,006.56 oldu. S&P 500'de işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamanın yüzde 15 üzerinde gerçekleşti.

-ABD hizmet sektörü yavaş büyüdü

ABD'de hizmet sektörü Nisan ayında son 9 ayın en yavaş hızında genişlerken, dünyanın en büyük ekonomisinde soğuma gerçekleştiğine dair sinyallere yenisini ekledi.

Institute for Supply Management (ISM) tarafından açıklanan endeks Mart ayında 54.4 genişlerken, Nisan ayında 53.1 genişledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise bu oranın 54 olacağı yönünde gerçekleşti. Ekonominin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan sektörlere yönelik endekste 50'nin üzerinde rakamlar genişlemeye işaret ederken, altındaki rakamlar daralmayı sinyalliyor.

-Yunanistan'da piyasalar sakinleşiyor

Yunan tahvilleri üst üste 5. gün yükselerek 10 yıllık tahvil faizlerini yüzde 10'un altına gönderdi ve finansal piyasaların Euro Bölgesi'nde borç krizini başlatan ekonomik çalkantıdan biraz da olsa rahatladığı sinyalini verdi.

10 yıllık Yunan tahvil faizleri Ekim 2010'dan bu yana ilk defa yüzde 10'un altında bir kapanışa doğru ilerledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin Temmuz ayında euroyu korumak adına "ne gerekiyorsa yapacağı"nı söylemesinin ardından İtalya, İrlanda, İspanya ve Yunan tahvilleri ralli gerçekleştirdi. Öte yandan merkez bankaları tarafından gerçekleştirilen teşvik programlarıyla beraber Avrupa'nın yüksek getirili tahvillerine olan talep artıyor.

-ABD fabrika siparişleri düştü

ABD'de fabrika siparişleri soğuyan ekonominin talep üzerindeki olumsuz etkisiyle Mart ayında beklenenden daha fazla düştü.

Bugün açıklanan verilere göre siparişlerde yaşanan yüzde 4'lük gerileme Ağustos ayından bu yana en büyük düşüş olarak kayda geçerken, bir önceki ayın rakamı yüzde 1.9'a revize edildi. Bloomberg anketine katılan 58 ekonomistin tahmin medyanı ise siparişlerin yüzde 2.9 düşeceği yönünde gerçekleşti.

-Havalimanı ihalesinde en yüksek teklif 22.1 milyar euro

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesinin açık artırmasında 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon euro artı KDV ile Limak İnş. San. ve Tic. AŞ/Kolin İnş. Tur. San. ve Tic. AŞ/Cengiz İnş. San. ve Tic. AŞ/Mapa İnş. ve Tic. AŞ/Kalyon İnş. San. ve Tic. AŞ Ortak Girişim Grubu (OGG) verdi.

Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen ihalenin kapalı zarfla verilen ilk tekliflerinde, 25 yıllık kira bedeli olarak IC İçtaş/Fraport OGG 20 milyar euro artı KDV, Makyol İnşaat 4 milyar euro artı KDV, Limak/Kolin/Cengiz/Ma-Pa/Kalyon OGG 12 milyar 682 milyon euro artı KDV, TAV Havalimanları Holding 9 milyar euro artı KDV teklif etti.

-ABD'de istihdam beklenenden hızlı arttı

ABD'de istihdam Nisan ayında beklenenden daha büyük bir toparlanma gerçekleştirirken, işsizlik oranı da 4 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 7.5'e indi ve bütçe kesintilerinin ABD istihdam piyasasını çok fazla etkilemediğini yansıttı.

Tarım dışı istihdam oranı Nisan ayında 165,000 artarken, Mart ayı rakamlarının rakamı 138,000'e yukarı yönlü revize edildi. Bloomberg anketine katılan 90 ekonomistin tahmin medyanı ise 140,000 artış yönünde gerçekleşmişti. Şubat ve Mart ayına yönelik yapılan revizyonlar ise bu iki ayda toplam 114,000 daha fazla istihdam yaratıldığını gösterdi.