KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük bankası HSBC Holdings Plc, kötü borçların azalması ve maliyetlerin düşürülmesi ile birlikte, yılın ilk üç aylık döneminde karını neredeyse ikiye katladığını açıkladı.

HSBC'nin ilk çeyrekte vergi öncesi karı, geçen yılın aynı dönemindeki seviyesi olan 4.32 milyar dolardan 8.43 milyar dolara çıktı. Bloomberg'in anketine katılan dokuz analistin tahminlerinin ortalamasına göre, Banka'nın 8.04 milyar dolar kar açıklaması bekleniyordu.

Banka CEO'su, 54 yaşındaki Stuart Gulliver, 2011 yılında göreve başlamasından bu yana, karlılığı artırabilmek için 52 kuruluşu sattı ya da kapattı, 30,000 kişiyi işten çıkardı. Banka Finans Direktörü Iain Mackay, Mart ayında yaptığı açıklamada, bu yıl 1 milyar dolarlık tasarruf için potansiyel olduğunu söyledi. Banka 2011 yılında belirlediği hedefini aştı ve 4 milyar dolarlık maliyetten kurtuldu.

Banka'dan yapılan açıklamada, "Sermaye pozisyonumuzu güçlendirdik ve dünyada en iyi sermayelendirilmiş bankalardan biri olmaya devam ettik. Bu durum bize, hem organik büyümede yatırım hem de temettüleri artırma imkanı veriyor" denildi.

Bankanın faaliyet harcamaları 10.4 milyar dolardan 9.3 milyar dolara düştü. Kötükrediler yüzde 51 azalarak 1.17 milyar dolara indi.

Advertisement