Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatı, ülkedeki yatırımcıların alımlarını artırması sonrası Mart ayında iki kattan daha fazla yükselerek rekor bir seviyeye ulaşırken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde altın alımının yükseldiğini gösterdi.

Hong Kong hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, Çinli alıcılar Mart ayında 23,519 kilogram altın alımı yaparken, Şubat ayında bu rakam 97,106 kilogram olarak gerçekleşmişti. Çin'den Hong Kong'a giden altın akışı çıkarıldığında anakara tarafından gerçekleştirilen altın ithalatı Şubat ayında 60,947 kilogram  olurken, Mart ayında 130,038 kilograma yükseldi.

Nakliyatlar, altının geçtiğimiz ay ayı piyasasına gerilemesinin öncesine denk gelirken, 15 Nisan'da son 33 yılın en sert düşüşüyle beraber iki gün içerisinde yüzde 14'lük bir gerileme yaşanmıştı. Bu düşüş Hindistan, ABD ve Çin gibi yerlerde altına yönelik talepte patlamaya yol açtı. Bugün açıklanan bir başka veri ise altın tüketiminin birinci çeyrekte gerileyen fiyatlarla beraber Çin'de yüzde 26 arttığını gösterdi.

Bank of China yetkilisi Qu Mingyu, "Bütün bu ithalatın Nisan ayında piyasa gerilemeden önce yapılmasından dolayı bu beklentilerin çok dışında oldu. Şanghay Altın Borsası'nda Nisan'ın ikinci yarısında gerçekleşen rekor işlem hacmine bakarsak ve ülke genelinde birçok kuyumcunun elindeki stokların tükendiğini göz önüne alırsak Nisan ayında ithalatlar çok daha fazla olabilir" yorumunu yaptı.