Advertisement
HABERLER ABONE OL

Batı Teksas petrolü, ABD'de stokların ikinci hafta üst üste arttığını gösteren verinin ardından, son dört gündeki ilk düşüş sonrası, dalgalı bir seyir izliyor.

Petrol vadeli kontratları New York'ta, dünkü yüzde 0.6'lık düşüşüna rdından fazla değişmedi. Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 680,000 varil arttı. Bugün Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıklayacağı stok verisinin ise, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 2 milyon varil artarak 82 yılın en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor. EIA, Batı Teksas ve Brent petrolleri için fiyat tahminlerini, artan arz ve düşük küresel tüketime bağlı olarak düşürdü. Çin'in petrol ithalatı geçen ay arttı.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Görünüm, ABD'nin petrol tüketimi konusunda, durgun kalacak," dedi ve "ABD'de artmaya devam eden iç piyasa arzı da var" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex elektronik işlemlerinde, 12 sent yükselerek, Singapur saati ile 13:02'de varil başına 95.74 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 24 altındaydı. Kontrat dün 54 sent düşerek 95.62 dolar ile 3 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine indi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 6 sent düşerek varil başına 104.34 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile ABD göstergesi Batı Teksas arasındaki fiyat farkı, dünkü seviyesi olan 8.78 dolardan 8.60 dolara geldi. Bu fark 3 Mayıs'ta 8.58 dolara kadar inerek Aralık 2011'den bu yana en düşük seviyesini gördü.