Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HSBC Holdings Plc, gelişmekte olan ülkelerin satın alma yöneticileri PMI verilerini temel alarak, küresel imalat ve hizmetin düşmesiyle gelişen piyasaların geçtiğimiz ay büyük ihtimalle Eylül 2011'den bu yana en zayıf büyümesini kaydettiğini söyledi.

Londra'daki Markit Economics'in hazırladığı ve 5,000 şirketin şartlarını izleyen HSBC Gelişen Piyasalar Endeksi Nisan'da 52.5 puandan 51.3 puana geriledi.

Uluslararası Para Fonu, Euro Bölgesi'nin dünyanın geri kalanı üzerinde de ağırlığını hissettirerek resesyondaki 2. yılına adım atmasıyla 16 Nisan'da küresel büyüme tahminlerini aşağı çekti. Washington'daki banka 4. kez büyüme tahmini indirerek küresel ekonominin bu yıl yüzde 3.3 büyüyeceğini öngördü.

En gelişmiş piyasalardaki zayıf büyümenin şimdi gelişmekte olan ekonomilerde de hissedildiğine dikkat çeken HSBC'nin Asya ekonomik araştırmaları eşbaşkanı Frederic Neumann, daha yavaş büyümenin, gelişmiş ülkelerdeki sorunların gelişen piyasaların kırgınlığını artırmasına neden olduğunu söyledi.

S&P 500 Endeksi bu yıl uüzde 14 kazanç sağlarken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 düştü.

HSBC, şirket yöneticilerinin bu yılki büyüme beklentilerini gösteren HSBC Gelişen Piyasalar Gelecekteki Üretim Endeksi Eylül'den bu yana ikinci kez düştüğünü açıkladı.