Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York'ta düzenlenen Ira Sohn yatırım konferansında Çarşamba günü öne çıkan konu başta Japonya'nın parasal durumu olmak üzere, hükümetlerin yüksek borçları oldu.

ABD'nin önde gelen hedge fonu şirketlerinden Hayman Capital'ın yöneticilerinden ve Japonya konusundaki karamsar tahminleriyle öne çıkan Kyle Bass, Japonya'nın, ABD'nin yüksek riskli kredi krizinden daha kötü bir borç krizine gireceğini söyledi. Bass, yatırımcılara Japonya'nın finansal durumunda "sonun başladığı" uyarısında bulundu.

Japon banka ve aracı kurumların, Hayman Capital gibi olumsuz tahminleri olan fonları dinlemek istemediğine dikkat çeken  Bass, kriz sinyallerinin belirmeye başladığını söyledi.

Hedge fonu yöneticisi Bass, Tokyo hükümetinin borçlarını geri ödeyemez durumda olduğunu söyleyerek, Japon tazminat tahvilleri altında yeni tahvillerin çıkarılması gibi son hamlelerin "saadet zinciri halkalarına yenilerini eklediğini" savundu.

ABD'de 2007'de yüksek riskli ipotekli tahvillerin değerinin düşeceğine göre pozisyon alan hedge fonu yöneticilerinden biri olan Bass, tartışmaların niceliksel tarafının tamamlandığını, artık geriye yalnızca krizin Japonya'yı ne zaman vuracağına dair niteliksel tartışmaların kaldığını belirtti.

Bass, Japonya'da enflasyonun yüzde 2'ye çıkacağını ve yenin, dolar karşısında 125 seviyesinin altına gerileyeceğini öngördü.