KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta beklenmedik bir düşüş göstererek 5 yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine geriledi ve işverenlerin ekonomik görünüme yönelik beklentilerinin pozitif olduğu sinyalini verdi.

Başvurular 4 Mayıs itibariyle sona eren haftada 4,000 gerileyerek 323,000'e indi ve Ocak 2008'den bu yana en zayıf seviyeye düştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise 335,000 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz ay işsizlik başvurularında tutturulan ortalama son resesyonundan öncesinden bu yana en düşük seviye olarak dikkat çekti.

İşten çıkarmalar, işverenlerin talebi karşılamak amacıyla ellerinde bulunan çalışanların yeterliliğine inanmasıyla 2013 yılında geriledi. İşgücü piyasasında daha fazla ilerleme istihdamın artıp artmayacağına bağlı. Yaklaşık 11.7 milyon ABD'li tekrar işe başlamak ve tüketici harcamalarına katkıda bulunmak için bekliyor.

New York'ta bulunan Credit Agricole ekonomisti Robert Rosener, "Firmalar ellerindekine tutunuyorlar ve bahar ve yaz aylarında neler olacağını bekliyorlar. Ekonomik aktivitenin toparlanarak daha fazla istihdamı teşvik etmesini bekliyoruz. İşsizlik başvuları konusunda ise işten çıkarılmalar konusunda adha az endişeliyiz" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan 48 ekonomistin tahminleri 325,000 ile 365,000 arasında değişiklik gösterdi. Bir önceki haftanın işsizlik başvuru rakamları ise 324,000'den 327,000'e yukarı yönlü revize edildi.

Advertisement