Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yatırımcılar 3 yılın en uzun süreli satış döneminin ardından yabancı tahvillerde net alıcı pozisyonuna geçerek, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın parasal teşviklerinin hız kazandığına yönelik sinyalleri destekledi.

Japonya Maliye Bakanlığı bugün para yöneticilierinin 3 Mayıs'ta sonlanan 2 haftalık dönemde net 514.3 milyar yenlik yabancı tahvil alımı yaptığını açıkladı. Japon yatırımcılar 19 Nisan'a kadar uzanan 6 haftalık dönemde yabancı tahvillerin net satıcısı olarak, Ocak 2010'dan bu yana en uzun süreli satış dönemine işaret etmişti.

Kuroda'nın deflasyonla mücadele planı kapsamında BOJ'un tahvil alımlarını 2 yıl içinde ikiye katlamasının ardından yen, dolar karşısında bugün 4 yıldır ilk kez 101 seviyesinin altına indi. ABD'de işsizlik başvurularındaki sürpriz düşüşün, Fed'in atlık tahvil alımlarını azaltmaya başlatabileceği spekülasyonuna neden olmasıyla dolar ve Hazine tahvilleri yükseldi.

Japon yatırımcıların kademeli olarak yabancı tahvil satın almaya başladığını belirten Nomura Securities Co.'nun forex stratejisi müdürü Yunosuke Ikeda, ABD'de faizlerin yükselmesiyle piyasanın doların güçlenmesinden yana pozisyonlanma eğiliminde olduğunu söyledi.

Kuroda geçtiğimiz ay BOJ politikasının kurları hedeflememekle birlikte, para politikasının yerli yatırımcıları Japon tahvillerinden hisseler ve yabancı tahvillere kaydırmasının beklendiğini söylemişti. Yendeki zayıflama ülkenin ihracatçıları daha rekabetçi hâle getiriyor.

Bakanlık bugün ayrıca deniz aşırı yatırımcıların Japon Hazine Tahvili varlıklarını Mart'ta 3.94 trilyon yen azalttığını, bunun da 3 yılın en sert düşüşünee işaret ettiğini de açıkladı.