Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:11'de güncellendi)
Avrupa hisse senetleri, BT Group Plc ve Hochtief AG gibi şirketlerin beklenenden daha iyi kâr açıklaması ve ekonomik verilerin tahminleri aşması ile üst üste üçüncü hafta da ralli yaparak, haftayı neredeyse son beş yılın en yüksek seviyesinden kapattı.  

Sabit telefon operatörü BT, yıllık temettü ödemesini artırmayı teklif etmesiyle yüzde 13 yükseldi. Hochtief, birinci çeyrek kâr açıklaması ve havaalanı bölümünü satması üzerine yüzde 7.5'lik artış gösterdi. Alcatel-Lucent SA, CEO'sunun kendi varlıklarını satabileceğini söylemesi ile yüzde 14 değer kazandı. National Bank of Greece SA yüzde 48 oranında yükselerek Yunan hisselerinin artışına öncülük etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi bu hafta yüzde 1.3 yükselerek, 304.99 puana çıktı ve Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, dünya genelindeki merkez bankalarının ekonomik büyümeyi desteklemek adına teşviği artıracağı beklentileri ile bu yıl içerisinde şu ana kadar yüzde 9.1 artış gösterdi.

Zürih'te bulunan RobecoSAM AG'nin portföy yöneticisi Kai Fachinger, "Hisse rallilerinin ana nedeni; son olarak Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi ve Japonya'nın agresif para arzında bulunması ile gözlemlediğimiz, dünya çapındaki genişlemeci politikalar. Bu hafta para poitikasında özel bir şey olmadı, sadece parasal genişlemenin hisse rallisini ayakta tutabileceği düşüncesinde bir miktar gelişme yaşandı" yorumunu yaptı.

Bank of England'ın Para Politikası Komitesi tahvil alımı programını dün, 375 milyar sterline (575 milyar dolar) ulaşmasının ardından bıraktı. Politika yapıcılar ayrıca gösterge faiz oranlarını yüzde 0.5'te tuttular. Asya'da ise Bank of Korea Başkanı Kim Choong Soo ve yönetimi, politika faizini yüzde 2.75'ten yüzde 2.5'e düşürdüler.

(21:11'de güncellendi)