Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun başkanı Bill Gross, bir yandan yatırımcıları merkez bankası politikalarından kaynaklanabilecek olası kayıplara karşı uyarırken, diğer yandan Total Return fonundaki ABD Hazine tahvillerini Temmuz 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Gross'un 292.9 milyar dolarlık Total Return Fonu'ndaki ABD hazine kağıtlarının oranı Mart'taki yüzde 33 seviyesinden Nisan'da yüzde 39'a çıkarken, Mart'ta yüzde 33 ile Ağustos 2011'den bu yana en düşük oranına sahip olan mortgage tahvillerinin payı da yüzde 34'e yükseldi. Şİrket portföyündeki varlıkların aylık değişimlerine ilişkin raporlar dışında açıklamadan bulunmuyor.

Pimco'nun kurucusu ve yöneticisi Gross, merkez bankalarının öngörülmedik teşvik önlemleri uygulamaya başlamasıyla yatırımcılara ellerindeki riskli varlıkları satarak, enflasyona bağlı varlık ve nominal ABD Hazine kağıdı gibi hükümet tahvilleri almalarını tavsiye etmişti.

Gross 1 Mayıs'taki aylık yatırım görünümü notunda ABD Hazine tahvillerinin şimdilik nalitten daha iyi bir alternatif olduğunun altını çizerek, "Varlık fiyatlarını sihirli bir şekilde şişiren mevcut politikaların bir maliyeti var. Merkez bankalarının öngörülmedik parasal teşviklerinin negatif reel faiz, enflasyon, devalüasyon, sermaye kontrolleri, doğrudan temerrüt ya da saç traşı gibi sonuçları olabilir" demişti.