Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun kurucusu ve başkanı Bill Gross, faizlerin düşük seviyeye gerilemesi ve fiyatların zirveye tırmanmasıyla tahvillerde 30 yıldır devam eden boğa piyasasının büyük ihtimalle sonlandığını söyledi.

Yalnızca ABD Hazine tahvillerine değil, Hazine tahvilleri, mortgage ve kurumsalların birleşimine bakılmasının gerektiğinin altını çizen Gross, "O temelde bakıldığında 29 Nisan 2013 fiyatların yüksek faizin düşük olduğu noktaydı" dedi.

Medyada "Tahvil Kralı" lakabıyla anılan Gross, Cuma günü Twitter hesabından tahvillerdeki boğa piyasanın büyük ihtimalle sonlandığını ve sabit gelirli varlık getirilerinin yüzde 2 ila 3 bandında olacağını öngördü. Gross 2010'da da o yılın Mart ayında tahvillerin en iyi gününü görmüş olabileceğini söyleyerek sabit getirili varlıklardaki rallinin sonundan bahsetmişti.

Bank of America Merrill Lynch'in ABD Hazine kağıtları, kurumsal tahviller ve mortgage tahvillerini kapsayan ABD Geniş Kapsamlı Piyasa Endeksi'nin getirisi Perşembe günü yüzde 1.67'ye geri sıçramasının öncesinde 29 Nisan'da yüzde 1.58'in altına geriledi. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 1 Mayıs'ta yüzde 1.61 ile Aralık'tan bu yana en düşüğüne indi. Tahvil faizi Temmuz 2012'de yüzde 1.38'den rekor düşüğünü kaydetti. Faiz Cuma günü yüzde 1.93'e tırmandı ve New York saati ile 13:56 itibariyle yüzde 1.89'dan işlem gördü.