Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Parasal genişlemeye odaklanan G-7 maliye bakanları toplantısının öncesinde dün röportaj veren Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty, G-7 liderlerinin borçların azaltılması planlarına eğilmesi gereken zamanda ABD yetkililerinin büyümeyi desteklemek için kemer sıkmaların gevşetilmesi baskısının anlam kargaşasına neden olduğunu savundu.

Londra'daki G-7 toplantısı öncesinde konuşan Flaherty, dünyanın en büyük ekonomilerinin büyümeyi destekleyici önlemler ile sağlam mali politikalar arasında bir denge bulmalarının gerektiğini vurgulayarak, ABD hükümetinin bütçe konusunda daha net olmasının gerektiğini söyledi.

"G-7'deki bazı ülkelerin şüpheli duruşları var" ifadeleriyle ABD'ye gönderme yapan ve G-7'nin sağlam ve istikrarlı kredi notuna sahip olan tek ekonomisinin başında olan Flaerty, "Amerikalılar bu hususta nerede durdukları konusunda net olmalı. Mali sorumluluktan daha çok büyümeyi desteklemek istiyor gibi görünüyorlar" dedi.

ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew'in Avrupalı politikalı yapıcıların kemer sıkan ülkelerdeki toparlanmayı desteklemek için daha fazla çaba göstermesinin gerektiğini söylemesinin ardından gelen Flaherty'nin açıklamaları dikkat çekti. Kanada 2010'daki Toronto zirvesinde bütçe açığını bu yıla kadar yarıya indirme vaadini yerine getirirken, gelişmiş ülkelerin çoğu bütçe açığını azaltma ve istikrar sağlama konularında Kanada kadar başarılı olamadı.

Flaherty, büyüme ve bütçe disiplinlerinin birbirinden tamamen bağımsız hedefler olmadığının altını çizerek, "Teşviklere, kemer sıkmalardan daha fazla vurgu yapma isteği var" dedi.