Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalara ilişkin dünya genelinden tepkiler gelirken, ülkeler Türkiye'nin yanında oldukları mesajını verdi

-Belçika-

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, saldırılara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "alçakça saldırı" haberinin şok edici olduğunu belirterek masum sivillere yönelik bu eylemin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Reynders, ölenlerin yakınlarının ve yaralıların acısını paylaştığını ve Türkiye halkı ve hükümetiyle tam dayanışma içinde olduğunu belirtti.

-İran-

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Erakçi de Reyhanlı'daki "insanlık dışı ve vahşi" saldırıyı kınadığını belirtti.

Sivil ve masum insanları hedef alan cinayetlerin dünyanın her yanında şiddetle kınandığını belirten Erakçi, olayda hayatını kaybedenlerin yakınları ile Türkiye hükümeti ve halkına başsağlığı dileğinde bulundu.
Erakçi, terörizmle mücadelede bütün ülkelerin sorumlu olduğu, bölge ve dünya ülkelerinin bu konuda işbirliğine gitmesi gerektiğini kaydetti.

-Lübnan-

Lübnan'daki Müstakbel Partisi milletvekili Ahmed Fetfet ise "Reyhanlı'daki patlamalar, Esed rejiminin Suriye krizini bölge ülkelerine taşıma girişimidir" dedi.

Fetfet, patlamaların, Esed'in Suriye krizini civar ülkelere taşıma tehdidinin ardından gerçekleştiğine dikkati çekti.

Reyhanlı'daki patlamaların, Suriye'nin, iç savaş bahanesiyle 1976'da Lübnan topraklarındaki mevcudiyeti sırasında meydana gelen patlamalarla benzerlik gösterdiğini ileri süren Fetfet, "Lübnan, Suriye krizine dahil oldu. Esed rejimi şimdi de Türkiye'yi bu bataklığa çekmeye çalışıyor" ifadesini kullandı.

-Kerry: "Müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız"-

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD olarak Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırıları kınadıklarını belirterek, "Müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız" ifadesini kullandı.
Kerry, Reyhanlı'daki patlamalarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

ABD olarak Reyhanlı'da arabaların patlatılmasıyla yapılan saldırıları kınadıklarını belirten Kerry, şunları kaydetti:

"Türkiye ile ne kadar yakın ortaklığımız bulunduğu ve son üç ayda Dışişleri Bakanı olarak benim çalışmalarımın merkezinde Türkiye'nin ne kadar hayati bir muhatap olduğu göz önüne alındığında, bu korkunç haber hepimizi, özellikle kişisel olarak en derinden etkiledi. Müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız."

Kerry, kurbanların ailelerine başsağlığı dileyerek, tüm düşüncelerinin yaralılarla birlikte olduğunu kaydetti.

-AP'den de "Türkiye'nin yanındayız" mesajı geldi-

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, yazılı açıklamasında, "Müttefik, ortak ve AB üyeliğine aday bir ülke olan Türkiye'nin yanındayız" dedi.

Reyhanlı'daki patlamaların şiddeti ve yaşanan can kayıplarının derinden şoke edici olduğunu belirten Schulz, kurbanların yakınlarına başsağlığı ve Türk halkı ve makamlarına destek mesajı verdi.

Hague: Patlamalar korkunç

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalara ilişkin, "Türkiye halkının yanındayız" açıklamasında bulundu.

Hague, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Reyhanlı'daki patlamalar korkunç. Düşüncelerimiz kurbanların aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte. Türkiye halkının yanındayız" ifadelerini kullandı.

Ban Ki Mun: Hiçbir gerekçe sivillerin hedef alınmasını meşru gösteremez

BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban Ki Mun, her türlü terör saldırısını kınayarak, hiçbir gerekçenin sivillerin hedef alınmasını meşru gösteremeyeceğini belirtti.

Saldırının sorumlularının bir an önce tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını umduğunu ifade eden Ban, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ile Türk halkı ve Hükümeti'ne başsağlığı diledi.

Avramopoulos: İğrenç terörist saldırılarını kınıyoruz

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos,  "Reyhanlı'da, onlarca masum vatandaşın ölümüne ve yaralanmasına neden olan çok ölümlü, iğrenç terörist saldırıları açıkça kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Saldırıda ölenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulunan Avramopulos, şunları kaydetti:
"Bu zor anlarda Türk halkına desteğimizi ve dayanışma duygularımızı ifade ediyoruz. Terörizme karşı savaşta hepimiz dayanışma içerisindeyiz."

-Arap Birliği-

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen bombalı saldırıları kınadı.

Arabi, yaptığı yazılı açıklamada, "Masum insanları hedef alan terör eylemlerini kınıyoruz" ifadelerine yer verdi. Açıklamada, bu tür saldırıların uluslararası toplum tarafından da kınanması gerektiği belirtildi.

-Mısır-

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr'ın saldırılara ilişkin, "Herkesin bu alçak terör saldırısına tepki göstermesi gerek. Masum insanların hedef alınması, hiçbir şekilde gerekçelendirilemez" ifadelerine yer verildi.

-Irak-


Irak hükümetinden yapılan yazılı açıklamada ise "Bu saldırı ve terörün yayılması, tüm ülkelerin, özellikle de bölge ülkelerinin işbirliği yapması gerektiğini gösteriyor. Terörün kökünü kazımak için koordine olunması gerek" denildi.