Advertisement
HABERLER ABONE OL

(20:33'te güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Çin'deki ham petrol işleme miktarının Nisan ayında son 8 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve OPEC'in üretimi artırmasıyla üst üste 3. gün düştü.

Çin tarafından açıklanan verilere göre ülkede rafineri aktivitesi günlük 9.36 milyon varile düşerken, fiyatlar yüzde 1.6'ya varan kayıplar yaşadı. OPEC ülkelerindeki petrol üretimi geçtiğimiz ay son 5 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Massachusetts'te bulunan Strategic Energy & Economic Research Başkanı Michael Lynch, "Yüksek arz ve zayıf talep hiç bir zaman bir boğa piyasasının habercisi değil. İnsanlar Çin'in, fazlalığı biraz sindireceğini düşünüyordu. Şimdi öyle görünüyorki bu fazlalık büyümeye devam edecek, özellikle OPEC daha fazla üretim yaparsa" yorumunda bulundu.

Haziran vadeli WTI petrolün varil fiyatı yerel saatle 12:39'da New York Mercantile Exchange'de 71 sent, yani yüzde 0.7, düşerek 95.33 dolara indi. Fiyatlar, 10 Mayıs itibariyle üst üste 3. haftalık kazancını gerçekleştirdi. WTI petrolün işlem hacmi ise bu raporun yazıldığı sırada 100 günlük ortalamanın yüzde 15 üzerinde gerçekleşti.

Haziran vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 81 sent, yani yüzde 0.8, kayıpla ICE Futures Europe'da 103.10 dolardan işlem gördü. İşlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 9.5 altında gerçekleşti. Brent petrolün WTI petrole olan farkı 7.35 dolara inerek Ocak 2012'den bu yana en zayıf seviyeyi gördü.

(20:33'te güncellendi)