Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de ekonomik verilerin beklentilerin gerisinde kalmasının ardından, teknoloji ve finans sektörü şirketlerinin öncülüğümnde, düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Pakistan hisse senetleri, bu haftasonu gerçekleştirilen seçimlerin ardından rekor seviyeye yükseldi.

Zoomlion Heavy Industry Science and Technology Co., Hong Kong'daki işlemlerde, son iki haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, Tata Consultancy Services Ltd., Mumbai'deki işlemlerde, son dört haftanın en keskin kaybını yaşadı. Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB Group, düşüşünü ikinci güne genişletti. Pakistan'ın gösterge endeksi KSE100, resmi olmayan sonuçlara göre eski Başbakan Nawaz Sharif2in başında olduğu partinin parlamentoda çoğunluk sandalyesini elde etmesinin ardından yüzde 1.7 sıçradı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 düşerek, Londra saati ile 12:45'te 1,044.61 puana geriledi ve son bir ayın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye yönlendi. Çin'de sabit sermaye yatırımları geçen ay beklenmedik bir şekilde yavaşlarken, sanayi üretimi beklentilerin altında kaldı. Bu veriler, Çin ekonomisinin bu çeyrekte güçlü bir toparlanma gösteremeyeceği endişelerini artırdı. Japon yeni dolar karşısında, Ekim 2008'den bu yana ilk kez 102 seviyesinin ötesine zayıflamasının ardından fazla değişmedi. Petrol düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Jakarta'da PT CIMB-Principal Asset Management fon yöneticisi Fadlul Imansyah, "Küresel ekonominin halen tam olarak toparlanabilmesi için zamana ihtiyacı var," dedi ve Zayıf yen, Japonya dışındaki Asya ihracatçıları için kötü haber, zira bu durum rekabetçiliklerini olumsuz etkileyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'da Micex Endeksi, VTB ve ülkenin en büyük bankası OAO Sberbank'ın Moskova'daki işlemlerde en az yüzde 1.4 düşmesi ile birlikte, yüzde 0.8 geriledi ve düşüşünü ikinci güne taşıdı. Rusya'nın en büyük doğalgaz üreticisi OAO Gazprom, petrolün New York'ta yüzde 0.9 değer kaybetmesinin ardından yüzde 0.9 geri çekildi.

(16:30'da güncellendi)