KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsrail merkez bankası bugün yaptığı bir açıklamada politika faizi oranını 25 baz puan düşürerek yüzde 1.5'e çektiğini ve şekelde görülen yükselişin önüne geçebilmek için Döviz alımına başlayacağını duyurdu.

Banka açıklamasında bu adımların "Şekelin değer kazanmaya devam etmesiyle" atıldığı belirtilirken, "Tamar bölgesinde doğalgaz üretiminin başlaması, başta Avrupa Merkez Bankası (AMB) olmak üzere diğer bankalar tarafından faiz indiriminin gerçekleştirilmesi, dünyanın önde gelen ekonomilerindeki parasal genişleme hareketleri ve küresel büyüme tahminlerinde yapılan aşağı yönlü revizyonlar"ın da etkili olduğu belirtildi.

İsrail merkez bankası yıl sonuna kadar 2.1 milyar dolarlık alım yapacağını açıklarken, 2018 yılında başlaması beklenen "doğalgaz devlet fonu" planının tekrar gözden geçirileceğini belirtti.

Dünyadaki toplam GSYH'nin yaklaşık yüzde 25'ini kontrol eden merkez bankaları bu ay faiz indirimine giderken, Euro Bölgesi'nden Kenya ve Sri Lanka'ya kadar bir çok yerdeki merkez bankaları bu adımı attı. 

Advertisement