Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz'in önde gelen bankacıları Avrupalı liderlere ateşle oynamayı bırakmaları ve Euro Bölgesi'nin çevre ekonomileri karşısındaki tutumlarını yumuşatma çağrısında bulundu. Bankacılar, gevşeme olmazsa bankaların mevduat sahiplerinin geleceğinin risk altında olacağını söyledi.

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Portekiz'in en büyük 2 bankası Millenium BCP ve Banco Espirito Santo'nun (BES) başkanları, Avrupa'nın Güney Kıbrıs'ın kurtarmasındaki yöntemlerinin, Euro Bölgesi genelinde endişeleri tehlikeli seviyelere tırmandırdığına dikkat çekti.

BES'in CEO'su Ricardo Espirito Santo Salgado, liderlerin ifadelerini yumuşatmasının gerektiğini, durumun çok kötü olabileceğini savundu.

Güney Kıbrıs'ın durumunu "Kıbrıs virüsü" olarak niteleyen BCP'nin CEO'su Nuno Amado ise "Eğer başka biri Avrupa piyasasına zarar vermek isteseydi, daha iyi bir yol düşünülemezdi. Ateşle oynamaya devam edecemezsiniz" dedi.

Amado, Güney Kıbrıs'ın kurtarma planının açıklanmasının günler sonrasında Portekizli bankacıların hâlen endişeli olduğunu söyledi. BES ve Portekiz'in en büyük 3. bankası BPI, bankalardaki mevduat hesaplarından nakit çekmeye koşan müşterilerin akınıyla karşılaştıklarını açıkladı.

BPI'ye yakınlığıyla bilinen bir kişi Portekiz'deki birçok müşterinin mevduat garantilerine güvenmediğini belirtti.

Güney Kıbrıs'ın kurtarma planında ilk olarak AB garantisindeki 100,000 doların altında mevduata sahip olanların hesaplarından da kesinti yapılması öngörülmüştü. Daha sonra bu plan değiştirilse de, Euro Bölgesi genelinde bankacılar zararın çoktan verildiğinden şikayet etmişti.